The Malaysia Post

Memburu ahli DAP baik untuk Warisan sekarang tetapi merugikan Pembangkang dalam jangka masa panjang

Parti Warisan sedang mempercepatkan pengembangannya ke Semenanjung Malaysia dengan merekrut ahli-ahli DAP yang tidak berpuas hati tetapi langkah sedemikian akan menjadi penghalang kepada kerjasama masa depan dalam Pembangkang yang lebih besar, kata penganalisis.

Mereka berkata strategi itu secara berkesan mengkanibal sokongan sekutu berpotensi dan akan merosakkan muhibah di kalangan parti yang akan menjadi kritikal apabila merundingkan pembahagian kerusi untuk pilihan raya umum ke-15.

Profesor penganalisis sosio-politik Universiti Malaya Awang Azman Pawi berkata Warisan jelas menunjukkan hasratnya untuk bersaing untuk penyokong DAP dengan merekrut pemimpin daripada parti itu.

“Tetapi ini boleh menjejaskan Warisan kerana mereka mungkin dilihat cuba mengambil jalan pintas untuk berkuasa dan mempengaruhi. Kesan jangka panjang mungkin buruk. Ia akan menolak akar umbi Pakatan Harapan,” katanya.

Warisan bukan sebahagian daripada gabungan PH yang terdiri daripada DAP, PKR, Amanah, dan Upko, tetapi bersekutu melalui pakatan tidak rasmi yang digelar “Pakatan Plus”.

Selain menjejaskan imejnya dalam kalangan penyokong Pakatan Harapan (PH), Awang Azman berkata merekrut pemimpin sekutu boleh menyebabkan Warisan dilihat kurang mendalam atau tidak mampu untuk mendandan pemimpinnya sendiri.

“Ini akan menyukarkan mereka untuk berunding dengan pihak dari mana pemimpin mereka datang, apabila tiba masanya.

“Ini terbukti daripada amalan sebelum ini seperti dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia di mana pemimpin begitu bercanggah dan berebut kuasa. Apabila ia tidak dapat didamaikan, ramai yang keluar Bersatu dan menyertai Parti Bangsa Malaysia,” katanya.

Menurut penganalisis dasar awam Lim Teck Ghee, Warisan boleh menjadi punca strategik dengan cuba memburuk-burukkan ahli dan sokongan parti Pembangkang.

Warisan telah pun mengumumkan bahawa ia telah merekrut bekas Ahli Parlimen DAP Jeff Ooi dan Ng Wei Aik, dan merancang untuk mendedahkan lebih ramai pemimpin politik yang menyertai mereka daripada parti yang sama dengan PKR dan Gerakan.

“Apa sahaja keuntungan yang diperolehi bukan sahaja untuk jangka pendek tetapi hanya akan mengukuhkan prospek pakatan pemerintah semasa dalam pilihan raya akan datang,” kata Lim.

“Adalah lebih penting bagi Warisan untuk memberi tumpuan kepada undi belia di negara ini jika ia mahu membawa perubahan yang dijanjikan.”

Penganalisis politik Universiti Malaysia Sabah Romzi Ationg juga memberi amaran bahawa percubaan Warisan untuk meletakkan dirinya sebagai alternatif kepada PH di semenanjung boleh menyebabkan terasing penyokong terasnya di negeri Borneo.

Warisan memulakan kehidupan sebagai Parti Warisan Sabah, sebuah parti Pembangkang yang berpangkalan di negeri Malaysia Timur pada 2016, dan membantu PH memenangi pilihan raya umum dua tahun kemudian.

Baca Lagi | Memburu ahli DAP baik untuk Warisan sekarang tetapi merugikan Pembangkang dalam jangka masa panjang

Akibatnya, parti itu juga menguasai kerajaan negeri Sabah, tetapi kalah dalam pilihan raya negeri 2020 yang dicetuskan oleh Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal sebagai tindak balas kepada percubaan pengambilalihan daripada Umno.

Warisan pergi ke negara pada Disember lalu dan menggugurkan “Sabah” daripada namanya.

Read Previous

Teman lelaki pengembara jalan raya AS Gabby Petito mengaku membunuhnya sebelum menembak diri sendiri

Read Next

BAM melarang Zii Jia, Jin Wei daripada menyertai kejohanan antarabangsa selama dua tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.