The Malaysia Post

BAM melarang Zii Jia, Jin Wei daripada menyertai kejohanan antarabangsa selama dua tahun

Lee Zii Jia

Credits: olympicchannel

Pemain perseorangan lelaki negara Lee Zii Jia terpaksa membayar harga tinggi kerana meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM), yang telah memutuskan untuk melarangnya beraksi di kejohanan antarabangsa untuk tempoh dua tahun.

Timbalan Presiden BAM Datuk Seri Jahaberdeen Mohamed Yunoos berkata mereka tidak akan mendaftarkan Zii Jia untuk sebarang kejohanan untuk tempoh dua tahun berkuat kuasa 18 Januari.

Jahaberdeen, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Undang-undang BAM, berkata mereka mengadakan beberapa siri perbincangan dengan pemain nombor tujuh dunia Zii Jia selepas beliau menyerahkan surat peletakan jawatannya pada 11 Januari.

“Bagaimanapun, Zii Jia tetap dengan keputusannya dengan mendakwa tidak tahan dengan tekanan berada dalam skuad kebangsaan dan gaya hidup rejimen di Akademi Badminton Malaysia (ABM). Dalam salah satu perbincangan, beliau juga mengemukakan beberapa syarat, yang kami tolak.

“Syarat itu ialah mempunyai pasukan jurulatih dan kakitangan sokongannya sendiri, merancang kejohanannya sendiri dan mempunyai penaja sendiri. Kami perlu mengambil keputusan sukar ini untuk kepentingan negara dan akibat kewangan, setelah melatih pemain itu selama 11 tahun,” katanya pada sidang media di ABM, di sini, hari ini.

BAM juga telah memutuskan untuk menggantung dua tahun yang sama ke atas bekas juara dunia remaja Goh Jin Wei, yang secara tiba-tiba meninggalkan badan induk badminton negara tahun lepas atas sebab kesihatan. Larangannya berkuat kuasa mulai 31 Oktober 2021.

Untuk bermain dalam mana-mana kejohanan yang dibenarkan Persekutuan Badminton Dunia (BWF), pemain lawan perlu didaftarkan melalui persatuan kebangsaan mereka.

Bagaimanapun, Jahaberdeen berkata BAM tidak berniat untuk mendenda pemain lawan buat masa ini.

Baca Lagi | BAM melarang Zii Jia, Jin Wei daripada menyertai kejohanan antarabangsa selama dua tahun

Beliau berkata pemain lawan boleh membuat rayuan terhadap keputusan itu pada bila-bila masa dan pintu terbuka untuk mereka kembali ke pangkuan BAM.

Sebelum ini, BAM telah melarang pemain seperti Tan Chung Seang dan Toh Ee Wei untuk meninggalkan skuad kebangsaan. Ee Wei, bagaimanapun, membuat pusingan U untuk menyertai semula BAM. 

Read Previous

Memburu ahli DAP baik untuk Warisan sekarang tetapi merugikan Pembangkang dalam jangka masa panjang

Read Next

Khairy: Hanya menunggu masa sebelum Omicron mengatasi Delta di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here