The Malaysia Post

TOP 5 Pulau Paling Indah di Dunia

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tentang 5 negara pulau paling indah di dunia. Semua pulau ini merupakan destinasi pelancongan popular di dunia dengan kunjungan pelancong yang cukup ramai. Jom teroka senarainya!

5. Fiji – Destinasi Eksotik di Pasifik Selatan

Pada tahun 2022, Fiji menyaksikan kedatangan 636,312 pelancong, walaupun mengalami penurunan sebanyak 34.3% berbanding tahun 2019 sebelum pandemik. Ekonomi Fiji pernah merosot sebanyak 20% disebabkan sekatan perjalanan global yang dilaksanakan ketika pandemik wabak. Namun, ekonomi negara ini semakin pulih selepas membuka sempadan pada Disember 2021.

Selepas pemulihan sekitar 15.6% pada tahun 2022, ekonomi Fiji dijangka berkembang sebanyak purata 6.8% pada tahun 2023-24 dengan pemulihan sektor pelancongan dan penggunaan domestik yang kukuh.

4. Saint Lucia – Kepulauan Karibia yang Mempesona

Jumlah pelancong yang mengunjungi Saint Lucia pada tahun 2022 mencapai 737,000, menunjukkan peningkatan yang ketara berbanding hampir 302,000 pada tahun 2021. Pelancongan kini menyumbang sebanyak 65% kepada KDNK negara ini, menggantikan industri pisang yang menjadi sumber pendapatan utama selama beberapa dekad.

Namun, Saint Lucia bukan hanya destinasi pelancongan. Negara ini kaya dengan sumber alam, dengan peluang besar untuk mengembangkannya secara lestari dan mesra alam. Pada tahun 2021, Bank Dunia meluluskan pinjaman sebanyak $21.9 juta untuk pembangunan sektor tenaga boleh diperbaharui di Saint Lucia.

Baca lagi | Top 5 Tempat Terbaik untuk Dilawati di Malaysia

3. Polinesia Perancis – Surga Pulau di Pasifik Selatan

Polinesia Perancis, terletak di Selatan Pasifik, mengandungi beberapa pulau yang paling indah di dunia, seperti Bora Bora, Mo’orea, dan Tahiti. Walaupun berdepan dengan pandemik, pulau-pulau ini hanya menutup selama dua periode selama 2 bulan sahaja, menjadikan industri pelancongan relatif kukuh, terutamanya dari dua pasaran utamanya – Amerika Syarikat dan Perancis.

Polinesia Perancis berhasrat untuk mengehadkan jumlah pengunjung sebagai sebahagian daripada rancangan kelestarian. Mereka mencadangkan had tahunan sebanyak 280,000 pelancong sebagai sebahagian daripada strategi untuk memasarkan Tahiti, Bora Bora, dan pulau-pulau lain sebagai destinasi pelancongan berkualiti tinggi dan berskala kecil. Strategi ini menekankan aspek-aspek seperti perjalanan udara, kapal pesiar, dan ekopelancongan.

2. Seychelles – Destinasi Pantai yang Memikat Hati

Seychelles memulakan tahun 2022 dengan banyak ketidakpastian, salah satunya ialah perang Ukraine kerana Russia pada masa itu adalah pasaran utama mereka. Walau bagaimanapun, walaupun menghadapi cabaran ini, destinasi ini berjaya menarik pasaran Eropah Barat sebagai gantinya, apabila Eropah Barat menggantikan Russia dan Ukraine yang mengendurkan sekatan perjalanan Covid. Pada tahun 2022, Eropah terus mendominasi jumlah kedatangan pelancong, dengan Jerman mendahului dengan 44,772 pengunjung, diikuti oleh Perancis dengan 44,503, dan Russia di tempat ketiga dengan 31,180 pengunjung.

Baca lagi | Top 10 Tempat Paling Berbahaya Di Dunia Untuk Pelancongan

1. Maldives – Destinasi Terbaik di Dunia

Maldives sekali lagi dinobatkan sebagai “Destinasi Terbaik di Dunia” (di antara beberapa pencapaian lain) di World Travel Awards 2022, diiktiraf secara global sebagai tanda kecemerlangan industri.

Pandemik Covid-19 telah menjerumuskan ekonomi Maldives, dengan KDNK sebenar merosot sebanyak 33.4% pada tahun 2020 kerana pelancongan terhenti sepenuhnya pada tahun tersebut. Dalam keadaan normal, pelancongan biasanya menyumbang lebih daripada 80% kepada pendapatan akaun semasa negara ini, menjelaskan mengapa Maldives adalah antara negara yang paling terjejas akibat jatuhnya ekonomi Asia akibat pandemik. Dalam dua tahun berikutnya, pertumbuhan KDNK pulih dengan tajam – +41.7% dan +12.3% masing-masing – apabila pelancongan secara beransur-ansur pulih berikutan pemansuhan sekatan mobiliti dan sempadan. Seperti yang ditunjukkan oleh angka perubahan pada suku pertama tahun 2023, kedatangan pelancong kini telah kembali ke tahap sebelum Covid dan dijangkakan akan mengekalkan pertumbuhan KDNK pada tahap tinggi tahun ini – +7.2%.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Lelaki Orang Asli Maut Dibaham Harimau di Pos Pasik, Gua Musang

Read Next

Malaysia dan UAE Bina Kapasiti Tenaga Boleh Diperbaharui

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.