The Malaysia Post

Penduduk Desa Sri Hartamas, Ahli Parlimen Segambut berkata cadangan pelan pembangunan akan memburukkan lagi kesesakan lalu lintas

Penduduk Desa Sri Hartamas dan Ahli Parlimen Segambut Hannah Yeoh berhimpun hari ini untuk membantah cadangan pelan pembangunan yang mereka katakan akan menyumbang kepada kesesakan lalu lintas di kawasan itu.

Kebimbangan mereka bermula apabila penduduk ternampak papan kenyataan yang tidak mencolok terlindung oleh pokok di sepanjang Jalan Seri Hartamas 22 pada hujung minggu Hari Raya Haji baru-baru ini.

Papan kenyataan itu turut memaparkan gambar mencadangkan bangunan pejabat tinggi dan kondominium akan dibina di atas tanah tersebut.

Jalan Sri Hartamas 22 merupakan jalan utama yang dipenuhi kedai makan dan kondominium yang menghala ke Lebuhraya SPRINT dan Segambut Dalam.

“Pelan tempatan menunjukkan lot ini diwartakan sebagai lot komersial dengan nisbah plot 1:4.

“Tetapi nisbah plot pada papan kenyataan telah ditukar kepada 1:7.55, hampir menggandakan nisbah asal tanah.

“Apabila anda datang ke sini pada awal pagi atau petang, anda akan melihat kesesakan yang teruk.

“Selain itu, terdapat balai polis dan balai bomba berdekatan yang perlu bertindak balas terhadap kecemasan, dan ia tidak boleh melalui jalan ini kerana kesesakan,” kata Yeoh.

Beliau juga melahirkan kebimbangan mengenai ketiadaan penilaian impak untuk pembangunan yang dicadangkan itu, dengan berkata sudah terdapat lebihan bekalan hartanah komersial dan kediaman di Lembah Klang.

Yeoh berkata walaupun terdapat garis panduan pembangunan semula baharu daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang membenarkan “tanah medan perang” seperti tanah terbiar, kawasan bekas perindustrian dan tanah utiliti dipertimbangkan untuk nisbah plot yang lebih tinggi, ia masih bertentangan dengan objektif untuk meningkatkan kualiti hidup penduduk kawasan itu.

“Tidak mungkin nisbah plot yang lebih tinggi di sini akan meningkatkan kualiti hidup penduduk kami kerana kesesakan yang sedia ada di sini,” tambahnya.

Difahamkan, rancangan pembangunan yang dicadangkan itu melibatkan tanah yang mempunyai kemudahan kumbahan air.

Tambahan pula

beliau bertanya mengapa kerajaan tidak menggunakan tanah itu untuk membina kemudahan awam seperti stesen untuk laluan MRT3 dan bukannya menjualnya untuk pembangunan komersial.

Beberapa wakil tempatan juga bercakap tentang kesan negatif yang akan ditimbulkan oleh rancangan pembangunan berkepadatan tinggi terhadap jalan raya yang sudah sesak.

“Pada waktu puncak, antara 5.30 petang dan 7.30 malam, di lebuh raya SPRINT membelok ke Jalan 48/78, penduduk di sini mengambil masa sehingga 45 minit untuk sampai ke rumah, untuk perjalanan yang mungkin mengambil masa 10 minit berjalan kaki,” katanya. Lavinia Kumaraendran, presiden Persatuan Penduduk Desa Sri Hartamas.

Selain itu, Presiden Persatuan Pemilik dan Peniaga Desa Sri Hartamas Abu Bakar Ibrahim berkata DBKL perlu menjalankan penilaian impak trafik, penilaian impak alam sekitar dan penilaian impak sosial ke atas pelan pembangunan yang dicadangkan bagi memastikan kawasan kejiranan itu kekal sesuai untuk didiami.

Baca Lagi | Penduduk Desa Sri Hartamas, Ahli Parlimen Segambut berkata cadangan pelan pembangunan akan memburukkan lagi kesesakan lalu lintas

Mereka juga mengadu bahawa projek pembangunan bercampur itu bertentangan dengan jangkaan mereka terhadap Sri Hartamas sebagai kawasan bangunan berkepadatan rendah, dengan alasan kondominium 50 hingga 70 tingkat yang dicadangkan adalah terlalu tinggi berbanding bangunan berhampiran yang hanya 10 hingga 20 -bertingkat tinggi.

Read Previous

Kes Covid baharu, kematian meningkat minggu lalu, kata Health D-G

Read Next

Pengasas Kumpulan Emkay Mustapha Kamal meninggal dunia, akan dikebumikan hari ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.