The Malaysia Post

Pengasas Kumpulan Emkay Mustapha Kamal meninggal dunia, akan dikebumikan hari ini

Tokoh korporat dan pengasas pemaju hartanah Kumpulan Emkay Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar dilaporkan meninggal dunia hari ini pada usia 73 tahun.

Portal berita Astro Awani melaporkan lelaki yang dikenali sebagai “bapa rumah mampu milik” itu meninggal dunia di Institut Jantung Negara di sini.

Menurut laporan berita

anak perempuan Mustapha, yang hanya dinamakan sebagai Felina, berkata bapanya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara hari ini.

Mustapha memulakan kariernya sebagai penjawat awam sehingga menjawat jawatan timbalan pesuruhjaya di Pejabat Tanah dan Galian Selangor yang kini dikenali sebagai Jabatan Tanah dan Galian.

Beliau kemudiannya menjadi pengarah Shah Alam Properties Sdn Bhd.

Pada tahun 1983, beliau menubuhkan Kumpulan Emkay, yang kemudiannya disenaraikan secara terbuka sebagai MK Land Holdings Berhad pada tahun 1999.

Baca Lagi | Pengasas Kumpulan Emkay Mustapha Kamal meninggal dunia, akan dikebumikan hari ini

Menurut Astro Awani, setakat 2018, kumpulan itu telah membina lebih 60,000 unit ruang kediaman, komersial dan pejabat, serta menjual lebih 35,000 unit kediaman berharga bawah RM100,000 di kawasan termasuk Damansara Damai dan Bandar Baru Sungai Buloh.

Read Previous

Penduduk Desa Sri Hartamas, Ahli Parlimen Segambut berkata cadangan pelan pembangunan akan memburukkan lagi kesesakan lalu lintas

Read Next

Musk menafikan hubungan ‘romantik’ dengan isteri pengasas bersama Google, Brin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.