The Malaysia Post

Pendidikan, Kementerian Dalam Negeri melancarkan saluran untuk pelajar dan ibu bapa melaporkan buli di sekolah

Inisiatif Kementerian Pendidikan dan Kementerian Dalam Negeri yang dipanggil Sekolahku Sejahtera: Sepakat dan Selamat dan portal anti-buli untuk melihat prevalens buli telah dilancarkan di sini hari ini di Sekolah Menengah Kebangsaan Putrajaya Presint 14(1).

Pada majlis pelancaran itu, Menteri Pendidikan Datuk Mohd Radzi Md Jidin dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata portal itu akan turut melibatkan polis dan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) bagi menangani isu disiplin dan mengenal pasti pelajar yang mudah mendapat terlibat dengan dadah.

“Perkara paling penting di sini hari ini ialah memastikan sekolah menjadi ruang yang selamat dan bebas daripada buli. Untuk melakukan itu, kita perlu bekerjasama.

“Ia perlu melangkaui Kementerian Pendidikan, Kementerian Dalam Negeri, polis dan AADK. Masyarakat, ketua masyarakat dan ibu bapa perlu terlibat dalam usaha membantu pelajar merasakan mereka selamat di sekolah,” kata Radzi.

Mengulas lanjut, beliau berkata terdapat tiga cara aduan buli boleh difailkan: melalui talian khas 24 jam untuk mangsa buli, e-mel, atau saluran aduan sedia ada yang disediakan kementerian pendidikan.

Radzi berkata pengadu boleh kekal tanpa nama, tetapi saluran akan meminta maklumat yang diperlukan seperti nama sekolah untuk membantu siasatan polis.

Setiap aduan juga akan direkodkan dan melalui sistem tiket supaya tiada aduan akan terlepas pandang. Ini bagi memastikan mereka mempunyai rekod kes yang telah diselesaikan, katanya.

Ketika ditanya pemberita bagaimana mangsa yang tinggal di kawasan yang mempunyai hubungan yang lemah boleh mengatasi halangan rangkaian, Hamzah berkata mangsa tidak hidup dalam buih dan boleh mendapatkan bantuan daripada rakan dan keluarga untuk membuat laporan.

“Sekiranya mangsa tidak boleh memfailkan sendiri aduan, mereka boleh melibatkan rakan dan keluarga mereka. Tidak kira dalam talian atau luar talian, apa yang paling penting laporan itu boleh sampai kepada pihak berkenaan,” katanya.

Pelajar seperti Nur Hazimah Habib Hafiz berkata, dia berbangga walaupun isu buli tidak berleluasa di sekolahnya, namun program seperti ini dapat memberi manfaat kepada pendidikan dan pencegahan.

“Saya percaya bahawa ramai mangsa buli tidak akan merasa takut untuk memfailkan aduan terhadap pembuli mereka kerana identiti mereka tidak akan didedahkan. Saya fikir ia akan banyak membantu menangani buli,” ketua 17 tahun itu. kata pelajar.

Suriyani Ab Ghani, pengetua di Sekolah Seni Malaysia Kuala Lumpur berkata beliau mendapati program dan portal itu akan memberi manfaat kepada murid sekolah di seluruh negara.

“Syukurlah tidak ada kes buli yang dilaporkan di sekolah saya, tetapi dengan portal ini saya harap pelajar kita akan mengetahui bahawa buli bukan hanya fizikal tetapi ia juga melalui perkataan yang diucapkan,” kata Suriyani.

Menurut Radzi, tahun ini sahaja mencatatkan sebanyak 120 kes buli di seluruh negara. Beliau berkata 51 dilaporkan pada 2021, 122 pada 2020, 244 pada 2019 dan 264 pada 2018.

Minggu lalu, Radzi berkata bahawa sebuah portal akan ditubuhkan untuk mempertingkatkan usaha anti-buli di sekolah, berhubung pertanyaan akhbar mengenai pelajar yang didakwa dibuli di Maktab Rendah Sains Mara di Kuantan.

Read Previous

Peguam terbaharu Najib cuba melepaskan dirinya jika Mahkamah Persekutuan tidak akan menangguhkan pendengaran rayuan SRC International yang lepas

Read Next

Tok Mat: BN Johor perlu memperoleh 20 daripada 26 kerusi persekutuan untuk PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.