The Malaysia Post

Peguam terbaharu Najib cuba melepaskan dirinya jika Mahkamah Persekutuan tidak akan menangguhkan pendengaran rayuan SRC International yang lepas

Peguam Hisyam Teh Poh Teik hari ini memohon Mahkamah Persekutuan membebaskan dirinya daripada mewakili Datuk Seri Najib Razak sebagai peguam bela utama dalam rayuan terakhir bekas perdana menteri itu terhadap sabitan menyalahgunakan dana daripada SRC International Sdn Bhd jika permohonan penangguhan pembelaan tidak diluluskan.

Pada permulaan prosiding hari ini, Hisyam memohon maaf kepada panel lima hakim di Mahkamah Persekutuan dan menekankan keperluan masa yang mencukupi untuk pihak pembelaan menyediakan hujahnya berhubung skop dan rayuan kes ini.

Ini berikutan keputusan awal mahkamah yang sama yang menolak permintaan pembelaan Najib untuk memberikan penangguhan dan menangguhkan perbicaraan selama “tiga hingga empat bulan” lagi, yang Hisyam berkata peguam perlu menyediakan kes mereka selepas dilantik pada jam kesebelas .

Panel lima hakim yang sama, diketuai oleh Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat, menyampaikan keputusan sebulat suara pada Selasa.

Najib sebelum ini diwakili oleh Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah daripada firma guaman Shafee & Co di kedua-dua Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan; tetapi yang terakhir telah dilepaskan secara tiba-tiba bulan lepas.

Pada 26 Julai, firma guaman Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners memaklumkan mahkamah tertinggi pelantikannya sebagai peguam cara dan Hisyam sebagai peguam utama.

Mahkamah Rayuan pada 8 Disember 2021 mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta yang dikenakan terhadap Najib.

Najib telah didapati bersalah atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram.

Perbicaraan di mahkamah agung negara telah dijadualkan berlangsung selama sembilan hari, bermula 15 Ogos hingga 19 Ogos dan akan disambung semula selepas hujung minggu ini pada 23 Ogos hingga 26 Ogos.

Read Previous

Rapper A$AP Rocky mengaku tidak bersalah atas tuduhan menyerang dengan tuduhan senjata api

Read Next

Pendidikan, Kementerian Dalam Negeri melancarkan saluran untuk pelajar dan ibu bapa melaporkan buli di sekolah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.