The Malaysia Post

Pendengaran tuduhan rasuah visa Zahid bermula 24 Mei

Perbicaraan rasuah bekas timbalan perdana menteri yang menghadapi 40 tuduhan atas Sistem Visa Asing (VLN) akan bermula pada 24 Mei di Mahkamah Tinggi di sini.

Sebelumnya, perbicaraan yang ditetapkan pada 24 April 2021 ditangguhkan setelah pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) dan dipindahkan ke Mei hingga Juni sebagai akibat dari perubahan Hakim Mahkamah Tinggi.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohd Yazid Mustafa, mengatakan tarikh baru yang boleh dipersetujui oleh semua pihak adalah pada 24, 25 dan 27 Mei, 1 hingga 3, 14 hingga 18 dan 21-25 Jun, yang meliputi 16 hari perbicaraan.

Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Raja Rozela Raja Toran yang mengetuai pasukan pendakwaan mengatakan kira-kira 15 saksi akan dipanggil untuk memberi keterangan dalam perbicaraan.

“Kami telah bersetuju dengan tarikh baru kerana hakim ditukar dari Hakim Datuk Noorin Badaruddin menjadi Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa.

“Memandangkan semua telah setuju dengan tanggal baru, persidangan diharapkan akan berlanjutan tanpa penangguhan lagi.

“Selain itu, kami akan menyiapkan keterangan saksi yang komprehensif sebagaimana yang diminta oleh pengadilan,” katanya kepada wartawan setelah menetapkan tarikh baru di sini hari ini.

Ahmad Zahid, 68, yang juga presiden Umno tidak hadir di mahkamah dan diwakili peguamnya, Hamidi Mohd Noh.

Baca Lagi | Tidak perlu rundingan dengan Perikatan

Ahmad Zahid mengaku tidak bersalah atas 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah SG $ 13.56 juta daripada Ultra Kirana Sdn Bhd sebagai dorongan untuk dirinya dalam kapasiti sebagai penjawat awam dan kemudian sebagai Menteri Dalam Negeri untuk melanjutkan kontrak syarikat sebagai pengendali Pusat Sehenti (OSC) di China dan sistem VLN serta untuk mempertahankan perjanjian untuk membekalkan peralatan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya dan di Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Tuduhan yang dirangka di bawah Seksyen 16 (a) (B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (1) akta yang sama, memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang dari lima kali nilai kepuasan atau RM10,000 yang mana lebih tinggi jika disabitkan.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu juga mengaku tidak bersalah atas 33 pertuduhan alternatif di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan sebagai Menteri Dalam Negeri kerana menerima rasuah berjumlah SG $ 13.56 juta berhubung dengan sistem VLN antara 2014 hingga 2017.

Untuk tujuh pertuduhan lagi, Ahmad Zahid didakwa sebagai Menteri Dalam Negeri kerana menerima wang tunai SG $ 1,150,000, RM3,000,000, € 15,000 dan US $ 15,000 dari syarikat yang sama yang dia tahu ada kaitan dengan fungsinya sebagai Menteri Dalam Negeri ketika itu. Dia didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah di Country Heights, antara Jun 2015 dan Oktober 2017, di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika didapati bersalah.

Read Previous

Twitter meneroka ciri ‘undo send’ untuk pengguna yang membayar

Read Next

Bank Dunia melihat Malaysia beralih ke negara berpendapatan tinggi menjelang 2024

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.