The Malaysia Post

Tidak perlu rundingan dengan Perikatan

Ketua pemilihan Umno, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman mempersoalkan gesaan parti itu untuk berunding dan membincangkan isu sekurang-kurangnya 13 kerusi parlimen tradisionalnya yang dikatakan menimbulkan pergolakan dalam gabungan pemerintah Perikatan Nasional (PN).

Menurutnya, Umno telah memutuskan untuk mempertahankan dan bertanding di semua kerusi parti yang dimenanginya pada pilihan raya ke-14, termasuk yang tewas akibat serangan silang dan pembelotan.

“Pendirian Umno adalah untuk mengambil kembali semua kawasan kita yang telah membuat wakil rakyat mereka melompat ke parti lain. Jadi ketika hendak mengambil kembali, tidak ada rundingan, ”dilaporkan Tajuddin kepada Sinar Harian.

Ahli Parlimen Pasir Salak yang berusia 73 tahun itu mengulas laporan berita minggu lalu bahawa kerajaan PN telah mengundang Umno untuk kembali ke meja rundingan dalam usaha untuk membincangkan isu beberapa kerusi parlimen yang dilihat telah menyebabkan keretakan politik. dalam gabungan pemerintah.

Ketua Penerangan PN, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dilaporkan mengatakan bahawa Umno tidak seharusnya menghancurkan kerjasama yang dijalin bersama sejak setahun lalu.

Tajuddin juga membantah keras bahawa Umno mahu menghentikan pemerintahan PN.

“Umno tidak mempunyai niat untuk menghancurkan pemerintahan PN. Itulah sebabnya kami setuju untuk menyokong pemerintah PN hingga Parlimen dibubarkan, ”katanya dipetik, merujuk kepada partinya.

Tajuddin menegaskan bahawa keputusan Umno dibuat dengan pertimbangan yang serius dan tidak dibuat demi kesenangan.

“Kami memutuskan untuk menjaga pesta kami. Setelah pesta kami dijaga, kami dapat terus berkhidmat untuk rakyat.

“Jika pesta kita hancur, bagaimana kita melayani rakyat? Apa yang berlaku sekarang adalah bahawa pada waktu tertentu, Umno boleh hilang, ”dilaporkan Tajuddin.

Dia juga mendakwa bahawa ada pihak yang tidak disebutkan namanya yang berusaha memikat ahli dan pemimpin akar umbi Umno untuk meninggalkan parti itu dalam usaha melihat Umno musnah.

Pada 5 Mac, dilaporkan bahawa Mohamed Azmin berharap “pemimpin tertentu” dari Umno akan memeriksa kembali keputusan parti mereka untuk tidak bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia pada pilihan raya ke-15 akan datang.

Azmin, yang juga pengarah pilihan raya Bersatu, menambah bahawa PN dibina berdasarkan hasrat mulia untuk melindungi rakyat Malaysia semasa wabak kesihatan, dan menghargai perpaduan di atas segalanya untuk memastikan kerajaan stabil.

Tanggapannya datang setelah Umno mengirim surat kepada Bersatu pada 26 Februari, yang menunjukkan bahawa mereka tidak akan bekerjasama dengan Bersatu untuk pilihan raya akan datang.

Bagaimanapun, Umno mengatakan akan terus diselaraskan dengan gabungan PN sehingga parlimen Malaysia dibubarkan. PAS, yang bekerjasama dengan Umno dalam pakatan Muafakat Nasional mereka, juga mengeluarkan kenyataan pada hari yang sama, mengatakan parti Islam itu komited untuk memastikan Umno dan Bersatu kekal sebagai sekutu.

Read Previous

Muhyiddin menawarkan ‘Perjanjian Baru’ kepada semua rakyat Malaysia

Read Next

Malaysia akan terus maju dengan pembelian vaksin AstraZeneca

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.