The Malaysia Post

Muhyiddin menawarkan ‘Perjanjian Baru’ kepada semua rakyat Malaysia

Muhyiddin

Perikatan Nasional (PN) menawarkan Perjanjian Baru kepada rakyat dengan kepercayaan bahawa ia adalah gabungan politik yang akan membawa aspirasi negara untuk generasi yang akan datang, kata ketua PN Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin, yang juga perdana menteri, mengatakan PN mahu mentadbir Malaysia dengan lebih cekap, berkesan dan kompeten dan juga mempunyai aspirasi tinggi untuk memelihara perpaduan antara pelbagai bangsa dan agama.

“Perikatan Nasional menawarkan Perjanjian Baru kepada semua rakyat Malaysia dan kami di sini untuk tinggal lama. Kami ingin terus merasakan denyut nadi rakyat dan memenuhi keperluan mereka dengan cara yang sangat peduli.

“Kami bertekad untuk mentadbir negara ini dengan penuh integriti demi menjaga kesejahteraan dan kesejahteraan semua orang,” “katanya ketika merasmikan persidangan perwakilan nasional Gerakan ke-49 di sini hari ini.

Penasihat Gerakan Datuk Seri Mah Siew Keong, presiden Gerakan Datuk Dominic Lau Hoe Chai dan timbalan presiden Oh Tong Keong adalah antara yang hadir secara langsung pada majlis perasmian di Dewan Wawasan Tun Dr Lim Keng Yaik dari Menara PGRM, sementara yang lain hadir hampir.

Muhyiddin mengatakan tekad PN untuk memenuhi hasrat rakyat untuk Malaysia yang lebih baik, ditambah dengan perpaduan dan kesatuan parti komponen gabungan itu akan menjadikan PN sebagai pilihan utama rakyat.

Beliau berkata PN, yang terdiri daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), PAS, Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Parti Progresif Sabah (SAPP) dan Gerakan, dapat meningkatkan lagi sokongannya di kalangan rakyat dengan menunaikan semua janji dan komitmennya.

Baca Lagi | Dr Xavier keluar dari PKR, memberikan sokongan di belakang Muhyiddin

PN memainkan peranan penting untuk mewujudkan kestabilan politik dan menjaga keharmonian antara pelbagai kaum dalam masyarakat yang kompleks, selain menegakkan prinsip pemerintahan yang baik dan kedaulatan undang-undang, kata Muhyiddin, yang merupakan presiden Bersatu.

Muhyiddin mengatakan bahawa sebagai gabungan, PN sentiasa bersedia menghadapi pilihan raya umum.

“Selain menyiapkan jentera pesta kami di semua peringkat, kita juga harus memperkuat persiapan kita dengan belajar dari pengalaman masa lalu kita. Kita mesti mendapat kepercayaan rakyat, bahawa kita adalah pemerintah yang peduli, siang dan malam, ”katanya.

Mengenai Gerakan, yang bergabung dengan PN pada 11 Februari untuk menjadi anggota terbarunya, Muhyiddin mengatakan kemasukan Gerakan akan memperkuat PN sebagai gabungan yang mewakili pelbagai bangsa, agama dan wilayah di negara ini.

“Dengan komitmen, keteguhan dan semangat persahabatan yang ada di antara parti komponen, saya yakin bahawa semua usaha mulia Perikatan Nasional akan dapat direalisasikan melalui mandat rakyat dalam pilihan raya. Kami akan menang bersama sebagai satu gabungan yang kuat. Insya Allah. Insya-Allah, ”tambahnya.

“Saya percaya bahawa Gerakan, dengan sejarah dan pengalaman luas dalam politik sejak penubuhannya pada tahun 1968, dapat menjadi komponen penting dalam PN,” katanya.

“Ini adalah prinsip-prinsip dasar penubuhan Perikatan Nasional. Oleh itu, mari kita merapatkan barisan dan memperkuatkan kerja kita hingga ke peringkat akar umbi untuk menyusun formula terbaik untuk memastikan kestabilan politik untuk negara dan kemakmuran bagi rakyat. “Kita harus terus bersatu di semua bidang untuk berjaya sebagai satu. Apabila kita bersatu dan mencapai kestabilan politik yang mantap, semua inisiatif untuk menghidupkan dan mengembangkan ekonomi negara dapat dilaksanakan dengan lebih mudah, “tambahnya.        

Read Previous

Peraturan baru untuk hari menyapu kubur Qing Ming bulan depan

Read Next

Tidak perlu rundingan dengan Perikatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here