The Malaysia Post

Peraturan baru untuk hari menyapu kubur Qing Ming bulan depan

Qing Ming

Picture by Choo Choy May

Dengan pandemi Covid-19 yang tidak menunjukkan tanda-tanda mereda, perkhidmatan perawatan berkabung dan peringatan mengambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk menjangkakan orang ramai yang berisiko tinggi pada hari penyapu kubur yang dikenali sebagai orang Cina sebagai Qing Ming bulan depan.

Untuk perkhidmatan rawatan berkabung Xiao En Group, pengunjung digalakkan untuk membuat janji temu sekurang-kurangnya tiga hari lebih awal dari tarikh solat yang dimaksudkan.

Ini mengikuti penyesuaian yang dilakukan terhadap operasi Taman Peringatan Xiao En di Nilai, Negri Sembilan, untuk membatasi lawatan berdasarkan prosedur pandemik dan operasi standard (SOP) yang sedang berjalan di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO).

Ia menambah bahawa lawatan ke kubur hanya akan terhad kepada satu kenderaan setiap tempahan dan maksimum dua jam dikenakan untuk ibadah solat.

“Kumpulan Xiao En mendesak anggota keluarga yang perlu mengunjungi Taman Peringatan Xiao En untuk menyapu kubur untuk membuat janji terlebih dahulu.

“Xiao En Group juga mendesak semua orang untuk mematuhi arahan Majlis Keselamatan Nasional setiap saat, kerana ini adalah tanggungjawab masyarakat untuk memerangi wabak itu,” katanya dalam satu kenyataan minggu ini.

Tertakluk pada pengumuman di masa depan oleh pemerintah, Xiao En juga menasihati mereka yang ingin melakukan perjalanan ke interstate untuk mendapatkan izin polis untuk mengelakkan sebarang kesulitan pada hari solat.

Selain dari pra-tempahan, Xiao En mengatakan kuilnya di taman peringatan akan ditutup untuk orang ramai dalam tempoh tersebut untuk membatasi jumlah pengunjung.

Baca Lagi | Pemberontak muda Myanmar mempertaruhkan nyawa mereka untuk masa depan

Sebagai gantinya, ahli keluarga boleh memilih Perkhidmatan Peringatan Qing Ming Xiao En yang akan diadakan di kuil pada

itu sendiri yang jatuh pada 4 April.

Bagi perkhidmatan doa yang disebutkan di atas, keluarga boleh memilih salah satu daripada dua pakej: Khidmat Penghormatan & Keberkatan atau Perkhidmatan Doa On Boalf Doa Da Gong.

Mereka yang memerlukan maklumat lebih lanjut boleh melayari laman web rasmi Xiao En, laman rasmi Facebook Xiao En atau menghubungi talian hotline 1800-888-333.

Secara berasingan, Timbalan Pengerusi Pengurusan Pemakaman Kwong Tong Kuala Lumpur, Lee Chun Kong mengatakan setiap keluarga akan dibatasi untuk empat orang setiap sesi solat, yang juga akan dijaga antara 30 minit dan satu jam bergantung pada lokasi solat.

Dia juga mengatakan orang ramai tidak akan dibenarkan memasuki kompleks pagoda dan kolumbarium di lokasi, dengan hanya satu orang yang dibenarkan menyalakan tongkat di luar perkarangan yang akan dikumpulkan oleh kakitangan di lokasi untuk ditempatkan di dalam.

Read Previous

Dr Xavier keluar dari PKR, memberikan sokongan di belakang Muhyiddin

Read Next

Muhyiddin menawarkan ‘Perjanjian Baru’ kepada semua rakyat Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here