The Malaysia Post

Dr Xavier keluar dari PKR, memberikan sokongan di belakang Muhyiddin

Naib Presiden PKR dan Ahli Parlimen Kuala Langat, Datuk Dr Xavier Jayakumar hari ini mengumumkan bahawa dia akan keluar dari parti Pembangkang untuk menyokong Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai bebas.

Dr Xavier mengatakan bahawa keputusannya ditanggung oleh kekecewaan yang melampau, berikutan serangkaian peristiwa yang berlaku sepanjang tahun lalu.

“Rakyat mahukan kestabilan dan memulakan semula sektor ekonomi kita yang sakit. Untuk itu, kita perlu bekerjasama, bukan saling menentang.

“Oleh itu, saya mengumumkan peletakan jawatan saya segera sebagai naib presiden dan anggota PKR. Saya akan terus berkhidmat untuk kawasan pilihan raya dan menyokong kerajaan sebagai anggota Parlimen yang bebas dan saya yakin bahawa saya akan menunaikan janji pilihan raya saya kepada rakyat Kuala Langat, ”kata Dr Xavier dalam satu kenyataan.

Baca Lagi | “Saya penyokong setia Undi 18”, kata Saifuddin

Dia menambahkan bahawa keutamaan sekarang adalah untuk mendukung pemerintah hari ini, yang merupakan Perikatan Nasional (PN), dalam perang melawan pandemi Covid-19, untuk menciptakan pekerjaan dan mendapatkan dana untuk membangun kembali ekonomi Malaysia yang hancur.

“Perlu sekurang-kurangnya 18 bulan hanya untuk menyelesaikan program vaksinasi dan lebih dari dua tahun untuk ekonomi pulih sepenuhnya. Ini memerlukan sokongan dua pihak, untuk memastikan usaha pemerintah dipenuhi, ”kata Dr Xavier.

Dr Xavier adalah yang terbaru untuk mengumumkan pemecatannya dari PKR, setelah Ahli Parlimen Julau Larry Sng dan Ahli Parlimen Tebrau Steven Choong bulan lalu. Kedua-duanya juga menyatakan diri mereka bebas untuk menyokong Muhyiddin.

Sng yang merupakan ketua PKR Sarawak.

Khabar angin telah beredar sejak bulan lalu bahawa PN membuat teguran kepada penggubal undang-undang Pembangkang dalam usaha untuk memenangkan majoriti parlimennya setelah tiga anggota parlimen Umno secara terbuka menolak sokongan terhadap Muhyiddin.

Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub dan Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Nazri Aziz, kedua-duanya mengumumkan penarikan sokongan mereka pada bulan Januari sementara Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Razaleigh Hamzah memberitahu sentimennya pada Disember 2020. Jumlah penyokong yang pro Muhyiddin pada masa ini tidak jelas kerana Parlimen belum bersidang, walaupun ada keputusan oleh Yang di-Pertuan Agong yang mengatakan bahawa ia boleh melakukannya semasa keadaan Darurat di seluruh negara yang dipanggil untuk membendung wabak Covid-19.

Read Previous

Penyanyi Malaysia Cheryl K membuat Lionel Richie menangis dalam uji bakat American Idol

Read Next

Peraturan baru untuk hari menyapu kubur Qing Ming bulan depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.