The Malaysia Post

“Saya penyokong setia Undi 18”, kata Saifuddin

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah menegaskan hari ini bahawa dia adalah penyokong kuat pelaksanaan Undi 18 (menurunkan usia pengundian menjadi 18), menyifatkannya sebagai ‘usia kematangan’.

Saifuddin, yang merupakan Anggota Parlimen Indera Mahkota, juga menyifatkan mereka yang tidak mempercayai golongan muda dan tidak menyokong Undi 18 sebagai “ketinggalan zaman” dan tidak matang secara politik.

“Kami selalu tidak mempercayai anak muda kami tetapi kami mahukan sokongan mereka. Kita mesti percaya kepada mereka. Saya pasti penyokong kuat dan saya sangat kuat (mengenai perkara ini). Saya mempunyai kepercayaan yang kuat pada golongan belia.

Baca Lagi | Hadi Awang: ‘Sheraton Move’ bersih, dirancang sejak akhir PRU14

“Kami mengatakan mereka tidak bersedia tetapi kami tidak melakukan apa-apa untuk mendidik mereka. Lapan belas tahun adalah usia matang di bawah undang-undang (mereka) boleh memandu, boleh membuat kontrak dan tidak akan dikenakan hukuman sebagai remaja jika mereka melakukan jenayah, “katanya.

Saifuddin memberitahu pemberita demikian selepas menghadiri Program Prihatin Malaysia di sini, yang turut dihadiri oleh Pengerusi Perbadanan Pembangunan Filem Nasional Malaysia (Finas) Zakaria Abdul Hamid, Pengarah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Pahang Zahari Ismail dan pengarah Jabatan Penerangan negeri Mohd Salmun Mustafa.

Saifuddin, yang merupakan mantan presiden Majlis Belia Malaysia, mengatakan bahawa dia telah memperjuangkan idea untuk mendidik anak muda untuk mengundi sejak sekian lama, termasuk sekali mengemukakan idea pelajar diajar untuk memilih pengawas melalui sistem pilihan raya tetapi banyak yang melakukannya tidak bersetuju dengannya.

Dia berharap Undi 18 dapat dilaksanakan pada pilihan raya umum yang akan datang kerana dia yakin Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bersedia untuk menanganinya.

“Saya memahami bahawa ada kekangan, seperti mewajibkan (Undi 18) diluluskan oleh dewan undangan negeri untuk pindaan tetapi saya yakin ini dapat diatasi ketika dewan undangan negeri bersidang semula,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Saifuddin, yang juga ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), mengatakan parti itu telah memulakan usaha untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang, selain mengeratkan hubungan dengan PAS dan Gerakan.

“Hubungan antara Bersatu, PAS dan Gerakan di peringkat akar umbi kelihatan sangat baik dan pertemuan pertama mengenai pembentukan Perikatan Nasional (PN) Pahang, InsyaAllah, akan diadakan pada 26 Mac berikutan pertemuan tidak rasmi yang diadakan minggu lalu,” katanya. Mengulas mengenai Program Prihatin Malaysia, Saifuddin mengatakan bahawa sepanjang empat hari ‘melawat’ lapan daerah di Pahang, dia mendapat maklum balas yang sangat baik dari pemimpin tempatan mengenai isu-isu seperti kecemasan, vaksin Covid-19 dan sambungan Internet.   

Read Previous

Muguruza, akan bertanding semula dengan Sabalenka di Dubai

Read Next

Penyanyi Malaysia Cheryl K membuat Lionel Richie menangis dalam uji bakat American Idol

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.