The Malaysia Post

Malaysia akan terus maju dengan pembelian vaksin AstraZeneca

Malaysia akan meneruskan pembelian dan pemerolehan vaksin AstraZeneca Covid-19 kerana tidak ada bukti bahawa vaksin tersebut menyebabkan pembekuan darah, kata Menteri Koordinator Program Imunisasi Covid-19 Nasional, Khairy Jamaluddin.

Dia mengatakan AstraZeneca telah memberitahu Malaysia mengenai kesan sampingan vaksin dan sejauh ini, belum ada data yang menunjukkan adanya kaitan langsung antara vaksin dan laporan pembekuan darah pada orang, yang mengakibatkan kematian di beberapa negara.

“Mulai sekarang kami tidak akan mengambil sikap lain. Pembelian vaksin AstraZeneca tetap sama, ”katanya pada sidang media bersama dengan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba mengenai perkembangan program imunisasi, di sini, hari ini.

Beberapa negara seperti Denmark, Norway, Iceland dan Thailand dilaporkan menghentikan jeda vaksin AstraZeneca berikutan laporan pembekuan darah terjadi pada beberapa individu setelah divaksinasi.

Baca Lagi | Tidak perlu rundingan dengan Perikatan

Khairy, yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi mengatakan kementerian akan mengkaji data klinikal mengenai insiden yang berlaku di luar negara untuk membolehkan para ahli membuat kesimpulan mengenai penggunaan vaksin.

Sementara itu, Dr Adham berkata Bahagian Pengawalan Farmaseutikal Nasional (NPRA) melakukan kajian menyeluruh mengenai sebarang vaksin Covid-19 yang akan digunakan di Malaysia.

“Kami mempercayai keputusan NPRA, dan dalam kasus vaksin AstraZeneca, kami telah melihat kualiti dan keselamatannya,” katanya.

Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (DCA) pada 2 Mac meluluskan pendaftaran bersyarat untuk vaksin AstraZeneca Covid-19.

Sementara itu, Khairy memaklumkan bahawa Malaysia akan memberikan tambahan vaksin Pfizer BioNTech secara berperingkat untuk fasa pertama program imunisasi.

Hari ini menyaksikan penghantaran 83,070 dos vaksin Pfizer-BioNTech, kami akan menerima 124,020 dos pada 22 Mac dan 125,190 lagi pada 26 Mac, katanya.

“Secara kumulatif, Malaysia akan menerima 1,000,350 dos vaksin dan ini menyelesaikan penghantaran untuk suku pertama,” katanya, sambil menambah bahawa 100,000 dos vaksin Sinovac juga akan dihantar hari ini.

Ditanya mengapa Malaysia memperoleh vaksin Covid-19 dalam jumlah besar, Khairy mengatakan pembelian secara besar-besaran adalah untuk memudahkan proses mitigasi, iaitu untuk mengurangkan risiko kelewatan penghantaran vaksin ke Malaysia.

“Ada kemungkinan kita mungkin perlu memberikan ‘booster shot’ yang merupakan dosis lain tahun depan jika pandemi itu tetap jadi bagus untuk memiliki stok siap,” katanya.

Khairy berkata kementerian juga sedang mengkaji kemungkinan memvaksinasi remaja, sambil menambah bahawa pengeluar Pfizer-BioNTech dan AstraZeneca sudah melakukan ujian klinikal ke atas individu berusia 12 hingga 16 tahun.

Read Previous

Tidak perlu rundingan dengan Perikatan

Read Next

Myanmar mengisytiharkan martial law di Yangon

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.