The Malaysia Post

Pencalonan untuk pilihan raya Slim akan bermula esok

Pilihan raya kecil DUN Slim akan bermula esok dengan proses penamaan calon di Dewan Sri Tanjung, Majlis Daerah Tanjung Malim di sini.

Proses pencalonan akan bermula pada pukul 9 pagi dengan calon calon diberi masa satu jam hingga 10 pagi untuk menghantar borang pencalonan, sebelum Pegawai Pemulangan Shamsul Ridzuan Idris mengumumkan nama calon yang bertanding.

Oleh kerana negara ini kini berada di bawah perintah kawalan pergerakan pemulihan (RMCO) untuk mengekang penyebaran wabak Covid-19, hanya calon, pencadang dan penyokong yang dibenarkan memasuki pusat penamaan calon.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), penyokong parti politik dilarang berkumpul di pusat penamaan calon dan sebarang aktiviti perhimpunan juga tidak diizinkan pada hari penamaan calon.

Pilihan raya kecil ini adalah yang kedua diadakan semasa pelaksanaan RMCO, setelah pilihan raya kecil Chini pada 4 Julai. Ia juga merupakan pilihan raya kecil ke-12 yang diadakan selepas PRU14.

Garis panduan yang digunakan semasa pilihan raya DUN Chini akan digunakan pada pilihan raya kecil Slim dengan beberapa penambahbaikan untuk mengekang penyebaran Covid-19, termasuk bilik operasi parti dan juga bilik pilihan raya yang telah dibenarkan dibuka pada pilihan raya kecil dan pada hari pengundian, tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh SPR.

Barisan Nasional (BN) pada hari Rabu mengumumkan pemangku Ketua Umno Tanjung Malim, Mohd Zaidi Aziz, 43, sebagai calon untuk mempertahankan kerusi DUN, sementara peguam, Amir Khusyairi Mohamad Tanusi, 38, dinamakan sebagai calon yang mewakili penyokong bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Amir Khusyairi, bagaimanapun, akan bertanding atas tiket Bebas kerana parti baru Dr Mahathir, Pejuang, masih belum didaftarkan. Pengundian ditetapkan pada 29 Ogos.

Pilihan raya kecil Slim diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib pada 15 Julai.

Pada PRU14, Allahyarham Mohd Khusairi, dari BN, menang dengan majoriti 2,183 undi mengalahkan calon Bersatu yang bertanding atas tiket PKR, Mohd Amran Ibrahim dan calon PAS, Muhammad Zulfadli Zainal.

Perak mempunyai 59 kerusi DUN dan daripada jumlah itu, Perikatan Nasional (PN) mempunyai 32 kerusi yang terdiri daripada BN pimpinan Umno (25), Bersatu (empat), PAS (tiga) sementara blok pembangkang terdiri daripada DAP (16), Amanah (lima), PKR (tiga) dan Gerakan (satu).

Bebas mempunyai dua kerusi yang menyokong kerajaan PN negeri. Slim mempunyai 23,094 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 22,815 pengundi normal, 277 pemilih awal polis serta dua pengundi tidak hadir di luar negara.

Read Previous

Israel, UAE mencapai kesepakatan bersejarah, dimediasi oleh Amerika Syarikat

Read Next

Mahathir memberitahu Ahli Parlimen untuk menolak Rang Undang-Undang yang meminta lebih banyak dana untuk kerajaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.