The Malaysia Post

Mahathir memberitahu Ahli Parlimen untuk menolak Rang Undang-Undang yang meminta lebih banyak dana untuk kerajaan

Ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini meminta anggota parlimen untuk menolak sebarang RUU yang meminta dana tambahan untuk perbelanjaan kerajaan, termasuk RM7.18 bilion untuk memudahkan penyusunan semula Kabinet Perikatan Nasional (PN) yang baru dibentuk.

Katanya, kerajaan harus mengurangkan perbelanjaan untuk menjaga defisit negara di bawah pandemi Covid-19. “Ini tidak bertanggungjawab. Sebagai kerajaan, mereka harus menguruskan kewangan dengan bijak.

“Di sini kita dapati bahawa kerajaan telah meningkatkan jumlah anggota Kabinet tanpa mempertimbangkan kemampuan kerajaan,” katanya kepada Dewan Rakyat ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2019) 2020 untuk tambahan wang.

Bekas perdana menteri itu mengatakan bahawa pentadbiran Pakatan Harapan (PH) sebelumnya telah mengurangkan jumlah menteri Kabinet berbanding dengan zaman Barisan Nasional (BN).

“Kerajaan sekarang telah melantik lebih dari 30 menteri dan kehadiran menteri khas yang merupakan menteri kanan dan menteri yang ditugaskan untuk menjaga hubungan tertentu dengan negara-negara di Timur Tengah … mereka diberi status menteri dengan gaji menteri dan semua kemudahan lain,” katanya, merujuk kepada pelantikan presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Duta Besar Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah dengan status menteri.

“Saya rasa usul ini harus ditolak sama sekali oleh Dewan jika Dewan ini bertanggungjawab. “Sekiranya anda tidak bertanggungjawab, anda boleh menyokong,” tambahnya.

Read Previous

Pencalonan untuk pilihan raya Slim akan bermula esok

Read Next

Tragedi kebakaran Tahfiz: Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman penjara ke atas remaja kerana membunuh 23 orang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.