The Malaysia Post

Israel, UAE mencapai kesepakatan bersejarah, dimediasi oleh Amerika Syarikat

Israel dan Emiriah Arab Bersatu mencapai kesepakatan damai yang bersejarah pada hari Khamis yang akan menghasilkan normalisasi hubungan diplomatik antara kedua negara Timur Tengah dalam perjanjian yang Presiden AS Donald Trump bantu broker.

Di bawah perjanjian itu, Israel telah bersetuju untuk menangguhkan penerapan kedaulatan ke wilayah Tepi Barat yang telah dibahasnya sebagai tambahan, kata Putera Mahkota Abu Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed di Twitter.

“Semasa panggilan dengan Presiden Trump dan Perdana Menteri Netanyahu, kesepakatan dicapai untuk menghentikan aneksasi Israel ke atas wilayah Palestin. UAE dan Israel juga sepakat untuk bekerjasama dan menetapkan peta jalan untuk menjalin hubungan dua hala,” tweet Sheikh Mohammed bin Zayed.

Perjanjian damai itu adalah hasil perbincangan panjang antara Israel, UAE dan Amerika Syarikat yang dipercepat baru-baru ini, kata seorang pegawai di White House.

“Terobosan diplomatik yang bersejarah ini akan memajukan perdamaian di rantau Timur Tengah dan merupakan bukti diplomasi dan visi yang berani dari ketiga-tiga pemimpin dan keberanian Emiriah Arab Bersatu dan Israel untuk memetakan jalan baru yang akan membuka potensi besar di rantau ini. Ketiga-tiga negara menghadapi banyak cabaran bersama dan akan saling memanfaatkan pencapaian bersejarah hari ini, “baca pernyataan bersama dari ketiga-tiga negara. Menurut pernyataan bersama yang dikeluarkan, delegasi dari Israel dan Emiriah Arab Bersatu akan bertemu dalam beberapa minggu mendatang untuk menandatangani perjanjian dua hala mengenai pelaburan, pelancongan, penerbangan langsung, keselamatan, telekomunikasi, teknologi, tenaga, penjagaan kesihatan, budaya, lingkungan, pertubuhan kedutaan timbal balik, dan bidang lain yang saling menguntungkan.

Read Previous

Dr Mahathir mengumumkan nama parti baru: Parti Pejuang Tanah Air

Read Next

Pencalonan untuk pilihan raya Slim akan bermula esok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.