The Malaysia Post

Pemuda MCA Membantah Perbandingan Antara Solidariti Palestin dan Cosplay oleh Umno dan PAS

Kuala Lumpur, 2 Nov 2023 – Kontroversi muncul minggu lalu apabila beberapa sekolah di Malaysia mengambil inisiatif untuk menganjurkan Minggu Solidariti Palestin. Gambar dan video pelajar sekolah memakai keffiyeh Palestin dan mengacungkan senapang replika telah menjadi perdebatan hangat dalam talian. Dalam kes ini, Pemuda MCA, melalui Setiausaha Agung mereka, Saw Yee Fung, telah menjelaskan pandangan mereka berkenaan isu ini dan memberi amaran tentang perbandingan yang dibuat antara paparan ini dengan aktiviti cosplay.

Pemuda MCA Membantah Perbandingan Antara Solidariti Palestin dan Cosplay

Pemuda MCA dengan tegas menolak perbandingan yang dibuat oleh rakan sejawat mereka dalam Umno dan PAS antara paparan senjata api olok-olok dan pakaian bertemakan tentera di sekolah dengan aksi cosplay. Dalam kenyataan mereka, Saw Yee Fung menegaskan bahawa kedua-dua pihak telah mengeksploitasi murid sekolah rendah dengan menyampaikan komen provokatif yang bertujuan memecahbelahkan masyarakat mengikut garis etnik.

“Tiada perbandingan sama sekali dalam persembahan lakonan yang meniru watak animasi atau permainan berbanding teriakan perang secara terang-terangan oleh pendidik yang membawa kepada mencacatkan dan memadamkan kehidupan. Begitu juga, kanak-kanak yang berpura-pura menjadi Ninja Turtles adalah semata-mata untuk keseronokan dan hiburan. Ini adalah watak-watak fiksyen yang tidak membawa mudarat sama sekali. Walau bagaimanapun, berpakaian sebagai tentera, mengacungkan senjata api mainan atau melontar anak panah yang menyala pada bendera — sekolah ini telah menyampaikan mesej yang mengelirukan, malah manipulatif kepada anak-anak muda.”

Baca lagi | Ling Tian Soon Ketua Pemuda MCA yang Baharu

Isu Perbezaan Perlakuan Terhadap Pelajar Berbeza Etnik

Kenyataan Pemuda MCA datang susulan percubaan sayap-sayap Pemuda Umno dan PAS untuk membenarkan gambar dan video viral guru dan pelajar mengacungkan senjata api olok-olok dan mainan ketika memakai kostum bertemakan tentera untuk Minggu Solidariti Palestin yang dicadangkan oleh Kementerian Pendidikan. Ahli Parlimen PAS Alor Setar, Afnan Hamimi Taib Azamudden, dan Ketua Pemuda Umno Dr Muhamad Akmal Saleh mendakwa bahawa pelajar-pelajar itu dilayan berbeza berbanding pelajar etnik Cina yang dipamerkan sebagai watak kartun daripada Teenage Mutant Ninja Turtles dan juga dari anime dengan mock edged dan senjata berbilah.

Kritikan Terhadap Pengagungan Senjata Api

Pemuda MCA menegaskan bahawa ketua Pemuda PAS dan Umno perlu mengelak daripada memperlekehkan pihak yang mengkritik pengagungan senjata api dan keganasan oleh warga pendidik dalam usaha bekas pendidik untuk mengubah konsep untuk mengelirukan orang ramai supaya mendapat pencapaian politik.

Baca lagi | Pemuda MCA menubuhkan pasukan petugas khas pada Undi18

Cosplay sebagai Aktiviti Hiburan

Cosplay adalah aktiviti hiburan yang melibatkan peserta yang memakai pakaian dan aksesori fesyen untuk mewakili watak tertentu dalam fiksyen, seperti filem, siri TV, anime, atau permainan video. Aktiviti ini adalah cara untuk menghormati dan menghayati watak-watak kegemaran dalam budaya pop. Cosplay tidak membawa sebarang ancaman atau keganasan kepada masyarakat.

Kekurangan Garis Panduan Jelas

Pemuda MCA juga mengkritik Kementerian Pendidikan kerana tidak menyediakan garis panduan yang jelas sebelum mengarahkan sekolah untuk menganjurkan acara solidariti dengan Palestin. Kekurangan kejelasan ini telah menyebabkan beberapa sekolah melampaui batas dalam mengarak keganasan dan laungan perang terhadap minda kanak-kanak bawah umur yang tidak tercemar di dalam kawasan sekolah.

“Membimbing kanak-kanak dengan kebencian dan pencerobohan adalah memutarbelitkan dendam dan pembunuhan beramai-ramai sebagai wajar dan bertentangan dengan seluruh misi mulia pendidikan. Sebarang salah faham yang timbul daripada pendidik membawa senapang mesin replika atau melancarkan anak panah yang menyala perlu diperbetulkan.”

Kontroversi mengenai Minggu Solidariti Palestin di sekolah-sekolah Malaysia telah memunculkan perbezaan pendapat antara Pemuda MCA dan sayap-sayap Pemuda Umno dan PAS. Isu perbandingan antara paparan tersebut dengan cosplay serta perbezaan perlakuan terhadap pelajar berbeza etnik telah menjadi fokus perdebatan. Kritikan juga ditujukan kepada Kementerian Pendidikan atas kekurangan garis panduan yang jelas.

Read Previous

9 Petua Semula Jadi untuk Menghentikan Batuk Basah

Read Next

PAC Mendedahkan Tiada Hitam dan Putih untuk Pembelian Ventilator

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.