The Malaysia Post

PAC Mendedahkan Tiada Hitam dan Putih untuk Pembelian Ventilator

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) telah mendedahkan bahawa pembelian 104 ventilator semasa Dr. Adham Baba berkhidmat sebagai menteri kesihatan telah dilakukan tanpa persetujuan bertulis. Keputusan ini diterbitkan dalam laporan PAC yang baru-baru ini diumumkan oleh pengerusi PAC, Mas Ermieyati Samsudin, dalam sidang media yang membincangkan pengurusan Covid-19 di Putrajaya, tamat tempoh vaksin, alat pernafasan, dan alat pelindung diri (PPE) yang tidak boleh digunakan.

Ventilator Tanpa Persetujuan Bertulis

PAC mengesahkan bahawa pembelian ventilator tanpa persetujuan bertulis telah berlaku semasa Dr. Adham Baba memegang jawatan menteri kesihatan. Ini merupakan perkara yang mencetuskan perbincangan hangat dalam arena politik negara. Dalam konteks ini, bekas menteri kesihatan, Khairy Jamaluddin, telah memberikan kenyataan yang menegaskan bahawa keputusan ini dibuat sebelum beliau mengambil alih jawatan tersebut.

Baca lagi | Khairy Mengaku Bertanggungjawab Terhadap Kos Pembaziran Vaksin Covid-19

Ventilator Rosak dan Ketiadaan Perjanjian Bertulis

PAC juga membongkar fakta yang menghairankan mengenai ventilator rosak yang dibekalkan kepada kerajaan. Ia dinyatakan bahawa kerajaan tidak dapat mengambil tindakan ke atas ventilator tersebut disebabkan ketiadaan perjanjian bertulis antara Kementerian Kesihatan dan Pharmaniaga Logistics Sdn Bhd (PLSB). Ini adalah masalah serius yang telah menimbulkan ketidakpastian dalam pengurusan alat perubatan yang kritikal.

Vaksin Covid-19 Tamat Tempoh

Selain itu, PAC juga mengungkap bahawa terdapat sejumlah 8.5 juta dos vaksin Covid-19 bernilai RM505 juta yang telah tamat tempoh pada 1 Jun 2023. Keadaan ini menimbulkan kebimbangan mengenai pengurusan stok vaksin dan kewajaran pengeluaran wang awam.

Tindakan Kementerian Kesihatan

PAC telah memberi Kementerian Kesihatan masa dua bulan untuk menjawab lima saranan yang diberikan untuk menangani kelemahan dalam pengurusan wabak Covid-19. Ini adalah langkah proaktif untuk memastikan perkara-perkara yang dinyatakan dalam laporan PAC dapat diatasi dan kesalahan yang dilakukan diperbaiki.

Isu berkaitan pembelian ventilator tanpa persetujuan bertulis dan ketiadaan perjanjian bertulis dalam pembekalan alat perubatan adalah perkara yang perlu diberikan perhatian serius oleh pihak berkuasa. Masyarakat perlu memahami bahawa tindakan tidak wajar seperti ini boleh membawa kesan besar terhadap pengurusan sumber kesihatan dan vaksin yang kritikal dalam wabak Covid-19. PAC telah berusaha untuk membawa ketelusan dan akauntabiliti dalam pentadbiran awam, dan kita semua perlu bersama-sama memastikan bahawa tindakan dibuat untuk mengatasi isu ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pemuda MCA Membantah Perbandingan Antara Solidariti Palestin dan Cosplay oleh Umno dan PAS

Read Next

PLKN 3.0: Program Latihan Khidmat Negara yang Terbaharu!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.