The Malaysia Post

Khairy Mengaku Bertanggungjawab Terhadap Kos Pembaziran Vaksin Covid-19

Pada 1 November 2023, bekas menteri kesihatan, Khairy Jamaluddin, dengan tegas menegaskan bahawa beliau bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kos pembaziran vaksin Covid-19 di Malaysia. Komen beliau datang susulan laporan yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai perkara ini.

Tidak Terlibat dalam Skandal Perolehan Ventilator

Khairy Jamaluddin juga menolak dakwaan bahawa beliau terlibat dalam skandal pengeluaran ventilator. Beliau dengan jelas menegaskan bahawa perolehan ventilator berlaku pada tahun 2020, manakala beliau hanya menjadi menteri kesihatan pada tahun 2021. Oleh itu, beliau tidak bertanggungjawab terhadap perkara tersebut.

Dalam podcast “Keluar Sekejap” pada hari tersebut, Khairy menjelaskan bahawa sebagai menteri yang bertanggungjawab pada masa itu, beliau tidak akan membuang sesiapa di bawah bas dalam hal pembelian vaksin. Walau bagaimanapun, beliau menyeru orang ramai untuk menyemak fakta sebelum membuat tuduhan mengenai salah laku dalam barisan perolehan ventilator.

Pengurusan Vaksin Covid-19 di Malaysia

Laporan PAC yang dikeluarkan pada Isnin mengungkapkan bahawa Malaysia telah menghabiskan RM505 juta untuk membeli 8.5 juta dos vaksin Covid-19 yang telah tamat tempoh. Khairy menjelaskan bahawa Malaysia bukan satu-satunya negara yang berurusan dengan pembaziran vaksin. Secara perbandingan, di Filipina, lebih daripada 50 juta dos telah dibazirkan, dan di Indonesia, lebih daripada 40 juta dos telah dimusnahkan sehingga Oktober tahun lalu. Singapura juga telah mengeluarkan hampir RM500 juta dalam dos vaksin yang tidak digunakan.

Baca lagi | Khairy Dedah Ditekan MOF Nyahsenarai Nikotin Demi Cukai

Penyebab Pembaziran Vaksin

Menurut laporan PAC, pembaziran vaksin di Malaysia berlaku disebabkan oleh beberapa faktor. Terdapat penurunan permintaan vaksin, kelewatan dalam menerima bekalan vaksin, dan sumbangan vaksin dari negara asing. Hal ini telah menyebabkan terdapat lebihan vaksin yang tidak dapat digunakan dengan berkesan.

Pengurusan Perolehan Ventilator yang Tidak Standard

Jawatankuasa PAC turut mendapati bahawa pengurusan perolehan ventilator tidak mengikuti prosedur standard. Perbincangan, penilaian, dan keputusan mengenai perolehan ventilator dijalankan menggunakan aplikasi WhatsApp, bukannya prosedur standard yang lebih teratur. Ini berlaku disebabkan oleh kekangan penutupan dan keperluan mendesak pada masa itu.

Baca lagi | “Fahami Keperluan Rakyat, Bukan Nyatakan Masalah” – Khairy Jamaluddin

Percanggahan dalam Maklumat

PAC juga mencatat terdapat percanggahan dalam maklumat yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan dan Pharmaniaga Logistics Sdn Bhd mengenai jaminan untuk 136 unit ventilator. Ini mencetuskan keraguan mengenai proses perolehan ventilator tersebut.

Mengikut penjelasan daripada Khairy Jamaluddin, beliau tidak terlibat dalam perkara ini dan hanya bertanggungjawab terhadap perolehan vaksin Covid-19 dan masyarakat perlu untuk meneliti perkara ini dengan lebih mendalam sebelum membuat sebarang kesimpulan atau tuduhan mengenai pengurusan vaksin dan perolehan ventilator di Malaysia.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

“Saya bukan Islam, apa salahnya saya minum?” – Soal Tiong King Sing

Read Next

Pengunjung Diberi Amaran Susulan Harimau Berkeliaran di Pos Kuala Mu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.