The Malaysia Post

“Saya bukan Islam, apa salahnya saya minum?” – Soal Tiong King Sing

Dalam sebuah perbahasan di Dewan Rakyat pada 25 Oktober 2023, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Dato Sri Tiong King Sing, memperlihatkan sikap tegasnya mengenai isu pengambilan arak dalam kalangan bukan Muslim. Ahli Parlimen Masjid Tanah Pembangkang, Mas Ermieyati Samsudin daripada Perikatan Nasional (PN), telah mencetuskan kontroversi dengan menteri ini dua minggu lalu, merayu kepada isu pengambilan alkohol olehnya.

Dalam sesi penggulungan perbahasan Bajet 2024 di Dewan Rakyat, Tiong mengingatkan bahawa sebagai seorang Cina bukan Islam, meminum arak bukanlah satu kesalahan. Dengan berani, Tiong mengutarakan pandangannya dengan soalan, “Saya bukan Islam, apa salahnya saya minum?”

Baca lagi | Menteri Tiong King Sing Tegur Ketua Pemuda Umno Atas Kontroversi Isu KLIA

Hak Meminum Arak Menurut Budaya Cina

Tiong menyeru ahli Parlimen untuk memberi tumpuan kepada isu-isu ekonomi dan pembangunan Malaysia yang lebih kritikal daripada membangkitkan isu-isu kontroversi yang boleh mengganggu keamanan dan keharmonian negara. Beliau menegaskan bahawa keharmonian antara pelbagai kaum di Malaysia perlu dijaga dengan baik.

Mengenai isu kontroversi yang mencetuskan kontroversi, Tiong menerangkan bahawa dia dijemput untuk menghadiri majlis tanglung di Pelangai, Bentong, Pahang. Beliau dengan jujur mengakui bahawa dia minum arak dan bersenang-senang dengan kanak-kanak ketika bermain tanglung. Tiong menganggap aktiviti tersebut sebagai sebahagian daripada budaya Cina dan bertanya, “Apa yang salah dengan itu?”

Pentingnya Menghormati Antara Satu Sama Lain

Beliau juga menekankan bahawa ahli Parlimen sepatutnya lebih bijak dalam menggunakan masa dan tenaga mereka untuk menangani isu-isu yang benar-benar berkaitan dengan pembangunan dan kesejahteraan rakyat Malaysia. Tiong menyatakan bahawa adalah penting untuk menghormati amalan budaya masyarakat bukan Islam dan memelihara keharmonian antara pelbagai kaum di negara ini.

Ahli Parlimen Masjid Tanah, Mas Ermieyati Samsudin, telah membangkitkan isu Tiong menari dan minum di khalayak ramai pada 16 Oktober lalu. Dalam tindak balas terhadap pertanyaan Ermieyati mengenai cara uniknya mempromosikan Malaysia untuk pelancongan, Tiong tidak memberi respons langsung.

Dalam kesimpulannya, Tiong King Sing mempertahankan haknya untuk mengambil arak sebagai seorang Cina bukan Islam dan mengingatkan bahawa isu-isu budaya dan agama perlu dihormati dan dijaga dengan cermat dalam usaha memelihara keharmonian di Malaysia. Beliau menyeru kepada semua pihak untuk fokus kepada pembangunan negara dan kerjasama antara pelbagai kaum.

Read Previous

TOP 8 Vila dan Suite Hotel Paling Mewah di Malaysia

Read Next

Khairy Mengaku Bertanggungjawab Terhadap Kos Pembaziran Vaksin Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.