The Malaysia Post

Khairy Dedah Ditekan MOF Nyahsenarai Nikotin Demi Cukai

Khairy Jamaluddin, bekas Menteri Kesihatan Malaysia, mengungkapkan bahawa beliau telah mengalami tekanan dari Kementerian Kewangan untuk mengeluarkan nikotin dari senarai bahan terkawal di bawah Akta Racun 1952 semasa beliau masih menjadi Menteri Kesihatan. Tujuan di sebalik permintaan ini adalah untuk memungkinkan kerajaan mengenakan cukai atas produk yang mengandungi nikotin.

Prioritaskan Keselamatan dan Kesihatan Awam

Namun, Khairy menegaskan bahawa sebagai menteri kesihatan, beliau perlu memprioritaskan keselamatan dan kesihatan awam berbanding dengan keuntungan kewangan negara. Beliau menyatakan bahawa meskipun ada tekanan untuk menyahsenaraikan nikotin, beliau tetap berpegang kepada pendiriannya sebagai menteri kesihatan.

Baca lagi | Menteri Kesihatan Wanita Pertama Terbuka Kepada Nasihat Daripada Penjawat Dahulu

NGO Kesihatan dan Kepentingan Kanak-Kanak Memulakan Proses Undang-Undang

Khairy juga mengulas tindakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) dalam bidang kesihatan dan kepentingan kanak-kanak yang telah memfailkan permohonan kebenaran untuk memulakan prosiding semakan kehakiman bagi mencabar keputusan penyahsenaraian nikotin dari tersenarai dalam kumpulan bahan terkawal yang terkandung di bawah Akta Racun 1952. Bagi Khairy, tindakan undang-undang ini adalah sesuatu yang mengejutkan.

Perhatian Terhadap Kesihatan Awam dan Kelulusan RUU

Beliau menyatakan bahawa menteri kesihatan seharusnya menjaga kesihatan awam dan tidak sepatutnya mengambil tindakan yang memberi keutamaan kepada kelulusan RUU tersebut. Beliau juga menyoroti fakta bahawa RUU tersebut masih tertangguh di Parlimen, dan sekarang NGO tersebut telah mengambil langkah undang-undang sebagai langkah terakhir mereka untuk membatalkan keputusan penyahsenaraian nikotin tersebut.

MCTC Saman Menteri Kesihatan dan Kerajaan

Majlis Kawalan Tembakau Malaysia (MCTC) juga dilaporkan baru-baru ini telah memfailkan saman terhadap Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa, dan kerajaan sebagai tindak balas terhadap keputusan pengeluaran cecair nikotin dari Akta Racun 1952. MCTC mewakili lebih daripada 40 pertubuhan, termasuk Pertubuhan Green Lung Malaysia (MGLA) dan Voice of the Children (VoC).

Baca lagi | Dr Noor Hisham: Tiada Pengetatan SOP Covid-19 Hanya Jet

Pelanggaran Terhadap Objektif Dasar Kementerian Kesihatan

Mereka mendakwa bahawa tindakan Menteri Kesihatan melanggar Akta Racun dengan mengecualikan cecair nikotin daripada senarai racun dan menyahsenaraikan bahan tersebut, yang bertentangan dengan objektif dasar Kementerian Kesihatan sendiri, iaitu Generasi Penamat (GEG).

Pengecualian Cecair Nikotin dan Penjelasan Dr Zaliha

Pada sesi Dewan Rakyat pada 12 Jun yang lalu, Dr Zaliha menjelaskan bahawa pengecualian cecair nikotin dari senarai racun adalah “proses wajar” yang dilakukan oleh kerajaan untuk membenarkan duti eksais dikenakan ke atas rokok elektronik dan cecair vape yang mengandungi nikotin.

Read Previous

Fenomena Konsert Taylor Swift Di Singapura Mendorong Pendaftaran Kad UOB

Read Next

China Beri Amaran ‘Pelbagai Bencana Alam’ Julai Ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.