The Malaysia Post

Fenomena Konsert Taylor Swift Di Singapura Mendorong Pendaftaran Kad UOB

Peminat-peminat Taylor Swift di seluruh Asia telah berpusu-pusu untuk mendaftar kad United Overseas Bank Ltd. (UOB) apabila konsert bintang pop ini di Singapura semakin mendapat perhatian.

Peningkatan Permohonan Kad Kredit Harian

Purata permohonan kad kredit harian di Singapura, Thailand, Malaysia, Indonesia, dan Vietnam meningkat 45% dalam seminggu selepas pengumuman tarikh konsert Swift, berbanding dengan awal bulan Jun, kata UOB sebagai respons kepada pertanyaan Bloomberg News. Peminat-peminat berusaha untuk mendapatkan tiket pra-jualan yang hanya tersedia kepada pemegang kad bank ini.

Akses Tiket Bagi Pemegang Kad UOB

Pemegang kad UOB di lima pasaran tersebut akan mendapat akses kepada tiket pada Rabu minggu ini, selama 48 jam sebelum orang ramai. Permohonan kad debit di Singapura dan Vietnam meningkat hampir 130%, kata pihak bank.

Baca lagi | KJ Mohon Pas Berhenti Bercakap Mengenai Konsert Coldplay

Populariti di Carian Google

Secara global, carian Google untuk kata kunci “UOB” dan “Taylor Swift” meningkat kepada tahap populariti tertinggi pada 21 Jun ketika butiran perjalanan Asia beliau diumumkan, menurut data dari enjin carian tersebut. Dalam beberapa perbualan kumpulan di Telegram yang diwujudkan menjelang konsert Swift pada bulan Mac, ramai peminat terlihat membincangkan permohonan kad UOB, manakala yang lain menyatakan bahawa mereka merancang untuk mendapatkan bantuan daripada rakan dan saudara yang sudah menjadi pemegang kad.

Profil Pemegang Kad UOB

Lebih separuh daripada mereka yang baru-baru ini mendapatkan kad kredit baru adalah wanita. Pelanggan berusia antara 30 hingga 40 tahun membentuk lebih daripada sepertiga jumlah keseluruhan, kata UOB.

UOB Memperluas Ke Hadapan

Bank ketiga terbesar di Singapura ini sedang mengambil alih aset pengguna Citigroup Inc. di Indonesia, Malaysia, Thailand, dan Vietnam dalam usaha untuk memperoleh lebih banyak kekuatan di Asia Tenggara. Perjanjian tersebut telah meningkatkan bilangan pelanggan runcit serantau UOB kepada lebih daripada 7 juta, kata bank tersebut.

Konsert Coldplay

Minggu lalu, Swift menambah tarikh konsertnya di Asia Tenggara, menandingi kumpulan rock British, Coldplay, yang akan mengadakan enam persembahan tahun depan.

Baca lagi | Taylor Swift Buat Kejutan Persembahan Lagu Sindiran John Mayer ‘Dear John’

Permintaan Tiket Konsert Swift

Peminat-peminat Swift di rantau ini sedang mencari penerbangan ke Singapura untuk menonton konsertnya. Pathramon Niamsaing, seorang profesional pembangunan perniagaan dari Thailand, telah mencari hotel dan penerbangan menjelang penjualan tiket merupakan antara peminat yang bercadang untuk melancong bersama dua orang rakan.

Penjualan tiket Swift melebihi $13 juta setiap malam, menjadikannya konsert terlaris dalam sejarah muzik.

Kehadiran Artis Antarabangsa di Singapura

Kehadiran eksklusif Swift di Singapura menambahkan kepada fenomena konsert negara tersebut ketika perjalanan selepas Covid kembali beransur pulih. Tiket untuk konsert Coldplay habis terjual dalam beberapa jam selepas dikeluarkan, manakala bintang pop Hong Kong, Jacky Cheung, akan beraksi selama 11 malam berturut-turut. Platform perjalanan, Agoda, mencatat peningkatan carian penginapan di negara bandaraya tersebut sebanyak 8.7 kali ganda semasa tarikh konsert Coldplay pada bulan Januari, yang dipacu terutamanya oleh Malaysia dan Indonesia, kata firma itu dalam kenyataan bulan lalu.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tun Mahathir, Muhyiddin Yassin Bincang Mengenai Proklamasi Orang Melayu

Read Next

Khairy Dedah Ditekan MOF Nyahsenarai Nikotin Demi Cukai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.