The Malaysia Post

China Beri Amaran ‘Pelbagai Bencana Alam’ Julai Ini

Amaran yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa meteorologi mengatakan bahawa China akan menghadapi pelbagai jenis bencana alam pada bulan Julai, termasuk banjir, cuaca perolakan teruk, taufan dan suhu tinggi.

Kesan Banjir di Wilayah Hunan

Wilayah Hunan yang terletak di tengah-tengah negara merupakan antara kawasan yang terjejas teruk akibat banjir. Lebih sepuluh ribu orang dipindahkan akibat banjir yang merosakkan lebih 2,000 rumah.

Punca Cuaca Melampau

Cuaca ekstrem seperti ini dipercayai akibat peningkatan suhu global yang disebabkan oleh pembakaran bahan api fosil. China, sebagai pemancar gas rumah hijau terbesar di dunia, bertanggungjawab untuk kira-kira satu perempat daripada pelepasan karbon semasa.

Baca lagi | Peningkatan Suhu Bakal Undang El Nino Dan Ancam Makanan Dunia – WMO

Usaha China Mengatasi Perubahan Iklim

Untuk menyelesaikan masalah perubahan iklim, China telah menetapkan sasaran untuk mencapai kemuncak pelepasan karbon pada 2030 dan mencapai keupayaan karbon 30 tahun kemudian. Walau bagaimanapun, negara masih menghadapi cabaran besar dalam mengurangkan pelepasan karbon dan mengurangkan kesan perubahan iklim.

Gelombang Haba di China

Selain banjir, China juga menghadapi gelombang panas yang melanda sebahagian besar wilayahnya.

Amaran Suhu Tinggi dari Pusat Meteorologi Negara China

Pusat Meteorologi Kebangsaan China telah mengeluarkan amaran kepada penduduk di ibu negara Beijing dan dua belas kawasan lain supaya berada di dalam rumah apabila suhu melebihi 35 darjah Celsius.

Rekod Suhu Tinggi di China

Data menunjukkan China mencatatkan purata 4.1 hari setiap bulan pada separuh pertama tahun ini dengan suhu melebihi 35 darjah Celsius, iaitu jumlah tertinggi sejak permulaan rekod kebangsaan pada 1961. Pada bulan Jun, Beijing mencatatkan rekod selama 14 hari dengan bacaa suhu yang melebihi 35 darjah Celsius. Bacaan suhu yang diambil ini menyamai rekod yang ditetapkan pada Julai 2000.

Baca lagi | Gelombang Haba Landa Asia

Kepentingan Kerjasama Global dalam Menangani Perubahan Iklim

Untuk memerangi perubahan iklim dan mengurangkan kesannya, China dan negara lain di seluruh dunia perlu bekerjasama untuk menerima pakai dasar yang mampan dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dengan ketara.

Read Previous

Khairy Dedah Ditekan MOF Nyahsenarai Nikotin Demi Cukai

Read Next

Sedia untuk Meluncur Dengan Penuh Keseronokan: 23 Fakta Menarik Mengenai Tour de France!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.