The Malaysia Post

Peningkatan Suhu Bakal Undang El Nino Dan Ancam Makanan Dunia – WMO

El Nino dan La Nina adalah fenomena semulajadi yang WMO menggambarkan sebagai “pemacu utama sistem iklim Bumi”. Selepas tempoh La Nina selama tiga tahun, yang dikaitkan dengan penyejukan laut, dunia menghadapi peluang sebanyak 80 peratus bagi perkembangan peristiwa El Niño antara bulan Julai dan September.

Tanda-tanda yang boleh dikenalpasti termasuklah pemanasan permukaan laut di Bahagian Tengah dan Timur Laut Lautan Pasifik tropika. Dengan kebarangkalian yang sedikit lebih rendah, ia mungkin akan terjadi lebih awal.

Setiausaha Agung WMO Profesor Petteri Taalas menekankan bahawa, mengikut laporan Keadaan Iklim Global agensi tersebut, lapan tahun dari 2015 hingga 2022 merupakan tahun yang paling panas dalam catatan sejarah.

Ini walaupun bagi tiga tahun itu, “kita mengalami La Niña penyejukan dan ini bertindak sebagai brek sementara pada peningkatan suhu global”.

Ketua WMO juga memberi amaran bahawa perkembangan El Nino kemungkinan akan “menyebabkan peningkatan puncak pemanasan global dan meningkatkan peluang untuk memecahkan rekod suhu”.

Baca lagi | Gelombang Haba Landa Asia

Bersedia untuk El Nino

Peristiwa El Nino yang “sangat kuat” pada tahun 2014-2015, bersamaan dengan pemanasan atmosfera yang disebabkan gas rumah hijau, menghasilkan tahun 2016 menjadi tahun yang paling panas dalam catatan sejarah.

WMO berkata bahawa kesan El Nino yang akan datang ke atas suhu global kemungkinan akan paling ketara pada tahun 2024.

Profesor Taalas menegaskan bahawa dunia “perlu bersedia” untuk El Nino, yang boleh mencetuskan lebih banyak kejadian cuaca dan iklim yang ekstrem, termasuk hujan lebat dan kemarau yang teruk, bergantung pada kawasan itu.

Beliau juga menekankan peranan penting perkhidmatan amaran awal, yang dapat membantu memberi maklumat dan mengelakkan kesan teruk cuaca yang ekstrem. Kini, kira-kira seratus buah negara di seluruh dunia tidak mempunyai perkhidmatan cuaca yang mencukupi, menurut WMO.

Baca lagi | 7 Tips Menghadapi Cuaca  Panas dan Udara Tidak Bersih

Banjir atau Kemarau, Bergantung Kepada Wilayah

WMO mengatakan bahawa banjir atau kekeringan mungkin berlaku bergantung pada kawasan tersebut.

WMO juga menyatakan bahawa tidak ada petunjuk tentang kekuatan atau tempoh El Nino yang akan datang dan tiada dua peristiwa El Nino yang sama, oleh itu pemantauan yang rapat diperlukan untuk menentukan impaknya.

Namun, agensi itu menunjukkan bahawa peristiwa El Nino “biasanya berkaitan” dengan peningkatan hujan yang boleh menyebabkan banjir di bahagian selatan Amerika Selatan, selatan Amerika Syarikat, Asia Tengah dan Lautan Hindi.

Walaupun WMO mencatatkan ia mungkin membawa “lega” daripada kemarau yang panjang di Lautan Hindi, El Nino juga boleh menyebabkan “kemarau teruk” di Australia, Indonesia, dan sebahagian Asia Selatan.

Ramai Penduduk Tiada Akses Makanan Yang Mudah

Kesan terhadap keselamatan makanan adalah penting kerana FAO mengatakan bahawa jumlah orang yang menghadapi ketidakmampuan memperoleh makanan yang mencukupi semakin meningkat.

FAO berkata minggu lalu bahawa ia sedang “memeriksa kawasan-kawasan di seluruh dunia yang terutamanya rentan terhadap El Nino” dan menyokong negara-negara dalam pengurangan risiko.

FAO menunjukkan bahawa Afrika Selatan, Amerika Tengah dan Karibia, serta sebahagian Asia adalah kawasan yang memerlukan perhatian khusus, di mana ramai orang sudah tidak mempunyai cukup makanan dan “musim tanam penting jatuh di bawah corak cuaca El Nino yang kering”.

Negara Pengeluar dan Pengeksport Bijirin Utama Bakal Alami Kemarau

Agensi itu juga menyoroti bahawa negara-negara pengeluar dan pengeksport bijirin utama seperti Australia, Brazil dan Afrika Selatan adalah antara negara-negara yang berisiko mengalami keadaan kemarau, manakala hujan berlebihan boleh memberi kesan kepada pengeksport bijirin seperti Argentina, Turki dan Amerika Syarikat.

FAO menekankan bahawa “amaran awal bermakna kita harus mengambil tindakan awal dan antisipatif, dan kami akan menyokong anggota kami dalam usaha ini, sejauh mana sumber-sumber membenarkan”.

Agensi itu menekankan bahawa bersama-sama dengan entiti PBB lain, ia telah bekerja selama bertahun-tahun untuk membangunkan pelan tindakan antisipatif untuk beberapa negara dan bersedia untuk “bertindak awal, dalam koordinasi dengan kerajaan dan rakan kongsi”, sekiranya ramalan itu menjadi kenyataan.

Intervensi yang tepat waktu yang boleh dirancang awal termasuk menubuhkan kedai benih komuniti, menilai bekalan makanan strategik dan memperkukuh pengawasan kesihatan haiwan.

Read Previous

GEMPAR: Pelakon Veteran Sarath Babu Belum Mati!

Read Next

Tanah Runtuh Wisma YPR, Seorang Pengawal Keselamatan Disahkan Maut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.