The Malaysia Post

Pandemik dipersalahkan kerana kekurangan VAR dalam kelayakan Piala Dunia

Cristiano Ronaldo, Juventus

Pandemik dipersalahkan kerana kekurangan VAR dalam kelayakan Piala Dunia

Uefa mengatakan kesan pandemi Covid-19 bermaksud rancangan untuk menggunakan VAR dalam kelayakan Piala Dunia 2022 Eropah harus ditinggalkan setelah hujung minggu di mana kemarahan Cristiano Ronaldo kerana ditolak pemenang akhir Portugal menentang Serbia menyoroti kekurangan teknologi untuk menolong pegawai.

“Pada tahun 2019, Uefa telah mengusulkan kepada Fifa pelaksanaan VAR dalam pertandingan kelayakan Piala Dunia saat ini. Kesan pandemi terhadap kemampuan operasi dan logistik menyebabkan Uefa menangguhkan pelaksanaan VAR dalam fasa kumpulan Liga Europa dan juga menarik balik cadangan untuk melaksanakan VAR pada peringkat kelayakan Eropah 2022, ”kata Uefa dalam satu pernyataan.

Pembantu pengadil video kini bersedia masuk ke peringkat kumpulan Liga Europa pada musim depan.

Ia menyusul beberapa saat kontroversi sejak awal kelayakan minggu lalu untuk Piala Dunia Qatar, dengan titik kilat Ronaldo memberi penerangan mengenai kekurangan teknologi garis gawang (GLT).

Ronaldo mengira dia telah menjaringkan gol pemenang waktu berhenti untuk Portugal di Belgrade ketika rakaman menunjukkan bahawa bola telah melintasi garisan sebelum pemain pertahanan Serbia, Stefan Mitrovic dapat membersihkan.

Kapten Portugal itu ditunjuk kerana memprotes oleh pengadil Belanda, Danny Makkelie ketika permainan dilambaikan dan permainan selesai dengan keputusan seri 2-2. Ronaldo membuang gelang kaptennya dengan rasa jijik sepanjang masa.

“Saya selalu memberi dan akan memberikan segalanya untuk negara saya, yang tidak akan pernah berubah. Tetapi ada saat-saat yang sukar untuk ditangani, terutama ketika kita merasa seluruh bangsa dirugikan, ”Ronaldo kemudian menyiarkan di Instagram.

Baca Lagi | England mengalahkan San Marino 5-0

Harian sukan Portugis, A Bola semalam menerbitkan wawancara dengan Makkelie di mana pegawai itu mengatakan bahawa dia telah meminta maaf kepada jurulatih Fernando Santos dan pasukan Portugal.

Di tempat lain, pemain pertahanan Sepanyol, Inigo Martinez mendakwa bahawa penalti yang diberikan terhadap pasukannya ketika seri 1-1 dengan Greece tidak akan diberikan sekiranya pembantu pengadil video tersedia, sementara pengurus Republik Ireland, Stephen Kenny merasakan mereka ditolak melakukan sepakan penalti dalam perlawanan mereka. kekalahan oleh Serbia.

“Bagaimana tidak boleh ada VAR? Ada untuk beberapa perlawanan dan bukan untuk yang lain. Saya tidak faham bagaimana. Tidak ada yang dapat kami lakukan sekarang, “kata Kenny kepada penyiar Ireland, RTE.

VAR dan teknologi garis gol digunakan dalam liga terkemuka Eropah dan juga Liga Juara-Juara.

Fifa memperkenalkan GLT di Piala Dunia 2014 dan VAR pada tahun 2018 di Rusia, dan peraturannya untuk kelayakan 2022 memungkinkan pengadil pembantu video dan teknologi garis gol diperkenalkan.

“Pada Januari 2021, Fifa disadarkan bahawa Uefa telah mengambil keputusan untuk tidak menerapkan VAR untuk kelayakan Eropa karena masalah dan sekatan yang berkaitan dengan pandemi Covid-19,” kata seorang jurucakap Fifa kepada AFP. Aksi kelayakan Piala Dunia Eropah berterusan minggu ini dengan perlawanan hari ini dan esok.

Read Previous

Srikandi berkata tegas di belakang PM Muhyiddin

Read Next

Peguam 1MDB menuntut pampasan RM10 juta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here