The Malaysia Post

Srikandi berkata tegas di belakang PM Muhyiddin

Minister of Women, Family and Community Development Datuk Seri Rina Mohd Harun

© Image Credit — Bernama pic

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Srikandi akan sentiasa berdiri teguh di belakang Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dan bersedia bertanding di semua kerusi sekiranya Umno enggan bertoleransi.

Ketuanya, Datuk Seri Rina Mohd Harun, berkata politik yang sihat dan mewujudkan rasa aman dan harmoni untuk rakyat sangat penting dalam memastikan ketenteraman awam dan kestabilan ekonomi terutama ketika negara menghadapi ancaman wabak koronavirus global.

“Saya percaya bahawa kehidupan orang banyak dipengaruhi oleh Covid-19. Oleh itu, sebagai wakil rakyat, saya dan semua anggota Bersatu Srikandi akan terus mendengar rungutan rakyat di akar umbi dan tidak akan menambah masalah.

“Inilah saatnya untuk mendahulukan rakyat, terutama dalam pelaksanaan berbagai inisiatif rangsangan ekonomi yang diumumkan untuk kesejahteraan rakyat, seperti Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin), Rencana Pemulihan Ekonomi Nasional (Penjana), rakyat Malaysia Pakej Bantuan Ekonomi dan Perlindungan Rakyat (Permai) dan Program Strategik untuk Memperkasakan Rakyat dan Ekonomi (Pemerkasa), ”katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Rina berkata Bersatu Srikandi akan terus menegakkan prinsip parti yang mengutamakan perpaduan dan keharmonian di kalangan masyarakat berbilang kaum dan agama di negara ini; memelihara kestabilan politik dan keselamatan negara; dan menuju ke arah pertumbuhan ekonomi yang mampan demi kepentingan terbaik rakyat dan negara.

Baca Lagi |  ‘Uncle Kentang’ meminta maaf kepada polis Ipoh atas denda RM10,000 palsu

Dengan demikian, dia mengatakan semua bentuk provokasi dan usaha untuk menggegarkan kestabilan politik di negara ini harus dihentikan.

Dia juga meminta semua pihak untuk tetap bersatu terlepas dari ideologi politik mereka dalam memerangi pandemi Covid-19 dan fokus itu harus diberikan kepada usaha pemerintah untuk mengembangkan kekebalan kawanan melalui Program Imunisasi Nasional Covid-19.

Kaedah atau pendekatan terbaik untuk menangani penyebaran jangkitan Covid-19 di kalangan masyarakat adalah untuk memastikan bahawa komuniti itu sendiri meningkatkan usaha dalam memainkan peranan sebagai barisan depan, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dia menekankan bahawa sehingga vaksin Covid-19 dapat mencapai target yang ditentukan, negara akan terus menghadapi masa yang sulit dalam memerangi wabak itu kerana jumlah kes masih tinggi walaupun terdapat penurunan kes positif baru.

Dia mengatakan usaha untuk mengekang penyebaran Covid-19 tidak akan dapat mencapai matlamatnya jika tidak disokong oleh semua orang. “Dengan demikian, Program Pemberdayaan Masyarakat adalah senjata yang harus kita bersama-sama membendung penyebaran virus.

Read Previous

‘Uncle Kentang’ meminta maaf kepada polis Ipoh atas denda RM10,000 palsu

Read Next

Pandemik dipersalahkan kerana kekurangan VAR dalam kelayakan Piala Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here