The Malaysia Post

‘Uncle Kentang’ meminta maaf kepada polis Ipoh atas denda RM10,000 palsu

‘Uncle Kentang’ meminta maaf kepada polis Ipoh atas denda RM10,000 palsu

© Picture by Ahmad Zamzahuri

Aktivis sosial, Kuan Chee Heng, yang memuat naik di Facebooknya mengenai denda kompaun RM10,000 yang dikeluarkan kepada pihak ketiga, yang ternyata palsu, telah meminta maaf kepada polis.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP A. Asmadi Abdul Aziz mengatakan surat permohonan maaf telah diterima oleh polis dari Kuan, yang lebih dikenali sebagai ‘Paman Kentang’, baru-baru ini.

“Dia (Kuan) menjelaskan bahawa dia menerima maklumat dari ibu individu yang dikatakan telah dikenakan denda kompaun RM10,000 dan berharap polis dapat membantu. Tetapi siasatan mendapati dakwaan itu tidak benar.

“Individu itu hanya berusaha menipu ibunya agar tidak mengirim wangnya,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri sambutan Hari Polis ke-214 Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh di sini, hari ini.

Catatan yang dimuat naik di Facebook Kuan juga dikongsi di Facebook bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan mendapat banyak perhatian orang ramai.

Kuan telah memuat naik bahawa kompaun untuk prosedur operasi standard (SOP) perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) dikeluarkan di Kampung Rapat di sini pada 14 Mac.

Catatan itu mendakwa bahawa seorang pembantu tukang masak dikeluarkan kompaun RM10,000 setelah dia keluar dari pintu belakang restoran kerana merokok dan dia tidak dapat menghantar wang kepada ibunya yang didakwa kerana gajinya ditolak oleh restoran yang menyelesaikannya.

Baca Lagi | Khairy: Maklumat pendaftaran palsu mungkin memerlukan slot vaksin Covid-19

Walau bagaimanapun, A. Asmadi dilaporkan mengatakan bahawa pemeriksaan mendapati tidak ada kompaun yang dikeluarkan oleh pasukan pemeriksaan CMCO SOP di daerah tersebut seperti yang didakwa

Dia mengatakan bahawa polis tetap bersikap terbuka terhadap surat permintaan maaf itu tetapi mendesak masyarakat untuk tidak menyebarkan perkara yang tidak benar kerana ini akan memberi kesan buruk kepada polis dan mempengaruhi komitmen mereka untuk memberikan yang terbaik.

Sebelumnya, dia telah menyerahkan surat penghargaan kepada 184 penerima yang terdiri daripada polis, orang awam dan media mengenai kerjasama yang diberikan kepada IPD Ipoh. Wartawan Bernama, Rozainah Abdul Rahim adalah antara 12 wartawan yang menerima surat penghargaan atas komitmen dan kerjasamanya dalam membantu polis menyebarkan maklumat yang tepat kepada orang ramai.

Read Previous

Khairy: Maklumat pendaftaran palsu mungkin memerlukan slot vaksin Covid-19

Read Next

Srikandi berkata tegas di belakang PM Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here