The Malaysia Post

Khairy: Maklumat pendaftaran palsu mungkin memerlukan slot vaksin Covid-19

COVID19

Khairy: Maklumat pendaftaran palsu mungkin memerlukan slot vaksin Covid-19

Rakyat Malaysia harus bersikap jujur ketika mendaftar vaksin Covid-19 mereka untuk mengelakkan komplikasi semasa janji temu mereka, kata menteri penyelaras Khairy Jamaluddin hari ini.

Sebelumnya, Khairy mengesahkan bahawa pendaftaran melalui aplikasi MySejahtera didasarkan pada sistem kehormatan dan mengakui bahawa ini boleh disalahgunakan oleh pelompat antrian yang berpotensi.

Namun, dia mengatakan bahawa penyalahgunaan seperti itu akhirnya akan ditemui semasa pengesahan dan mungkin ditolak slot mereka untuk vaksin.

“Jadi, pada sistem yang MySejahtera gunakan, ya itu adalah sistem kehormatan yang bermaksud kita bergantung pada kejujuran. Pandangan saya adalah, harap bersikap jujur kerana ada yang memberitahu bahawa kita boleh menjauhkan orang.

“Sebagai contoh jika kita perhatikan bahawa orang muda datang tetapi yang mendaftarkan diri sebagai orang tua,” katanya semasa sidang media di sini.

Dia juga menyatakan tidak setuju dengan beberapa proposal untuk vaksinasi dari pintu ke pintu secara besar-besaran, dengan mengatakan ini tidak praktikal dan kemungkinan akan menimbulkan kekhawatiran di kalangan penduduk.

Baca Lagi | Penerima tertinggi dana 1MDB melalui Najib, kata pendakwaan

“Bayangkan jika kita mengetuk pintu yang lengkap dengan jarum suntik dan jarum, itu akan menghantar mesej yang sangat menakutkan dan orang mungkin akan menutup diri lebih jauh.

“Oleh itu, kami mengutamakan pendaftaran dari pintu ke pintu dan apabila selesai, penerima yang layak diminta menuju ke pusat vaksinasi masing-masing,” katanya.

Khairy mengatakan mungkin ada situasi di mana vaksinasi dari pintu ke pintu diperlukan, seperti pemberian vaksin kepada pesakit di tempat tidur, tetapi menekankan bahawa kebanyakan mereka yang terdaftar cukup mampu hadir di pusat vaksinasi masing-masing.

Calon jemaah haji Malaysia tahun ini akan diberi keutamaan dalam menerima vaksin Covid-19 setelah pemerintah Arab Saudi mengamanatkannya sebagai syarat utama, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional Khairy Jamaluddin.

Bercakap pada sidang media juga mengenai pengembangan program imunisasi Covid-19 di sini hari ini, Khairy mengatakan bahawa Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) akan menyerahkan senarai jemaah haji mengikut jadual setelah mendapat keputusan rasmi dari pemerintah Arab Saudi.

Dia mengatakan bahawa adalah tanggungjawab pemerintah Malaysia untuk memberikan vaksin kepada jemaah haji jika vaksinasi diwajibkan oleh pemerintah Arab Saudi. “Setelah mendapat keputusan yang wajib, kami akan bekerjasama dengan Tabung Haji untuk melihat daftar mereka yang diluluskan untuk menunaikan haji tahun ini, sehingga mereka diberi keutamaan untuk vaksin,” katanya.

Read Previous

Penerima tertinggi dana 1MDB melalui Najib, kata pendakwaan

Read Next

‘Uncle Kentang’ meminta maaf kepada polis Ipoh atas denda RM10,000 palsu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here