The Malaysia Post

Peguam 1MDB menuntut pampasan RM10 juta

Peguam Rosli Dahlan yang bertindak untuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dalam usaha syarikat itu untuk mendapatkan kembali dana melalui penyelesaian telah mengeluarkan surat undang-undang kepada Pusat Pengawas Anti-Rasuah untuk Memerangi Rasuah dan Kronisme (Pusat C4) berhubung dakwaan memfitnah di Twitter dan Facebook.

Dalam surat permintaan bertarikh hari ini dan dilihat oleh Malay Mail, Rosli menuntut agar C4 Center menghapus catatan fitnah tersebut dan bersetuju membayar pampasan sebanyak RM10 juta.

Peguam 1MDB juga menuntut agar Pusat C4 memberikan permintaan maaf awam yang tegas untuk diterbitkan dengan jelas dan segera di laman web, laman Facebook dan akaun Twitternya, dan agar semua portal berita yang telah menyiarkan bahan yang didakwa memfitnah untuk juga mengemukakan permintaan maaf yang sama dengan penonjolan yang sama.

Peguam Rosli juga menuntut C4 Center memberikan janji bertulis untuk tidak mengulangi pernyataan yang sama atau serupa yang didakwa memfitnah, sementara juga mengatakan bahawa kegagalan untuk mematuhi tuntutan dalam 48 jam akan mengakibatkan tindakan undang-undang untuk mendapatkan perintah seperti perintah dan ganti rugi .

Peguam Rosli juga memberitahu C4 Center bahawa pernyataannya dalam catatan yang memfitnah adalah “palsu, tidak benar, tidak beralasan, tidak berasas, memfitnah, berniat jahat dan nakal” dan telah merosakkan reputasinya, dengan lebih lanjut mendakwa bahawa kenyataan tersebut merupakan kesalahan fitnah jenayah yang boleh dihukum di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan.

Baca Lagi | Penerima tertinggi dana 1MDB melalui Najib, kata pendakwaan

Dalam surat permintaan itu, peguam Rosli menyoroti pernyataan yang disiarkan di laman Twitter dan Facebook C4 Centre pada 25 Mac.

Peguam mengatakan bahawa catatan media sosial oleh C4 Center membawa makna, antara lain, bahawa, Rosli kononnya telah menyalurkan dana dari penyelesaian Goldman Sachs kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan bahawa ia juga menyiratkannya untuk kononnya menjadi orang yang korup.

Tetapi peguam Rosli mengatakan bahawa pernyataan C4 Centre dan apa pun makna tersirat dari pernyataan tersebut adalah palsu dan “sama sekali tidak berasas” dan “rekaan semata-mata”, sambil menambah bahawa kenyataan itu berpotensi untuk mencederakan reputasi Rosli dan secara signifikan telah menghinanya. Peguam Rosli juga menegaskan bahawa Setiausaha Agung Bersatu dan ketua penerangan Bersatu masing-masing pada 6 Mac dan 20 Mac menolak tuduhan sogokan sebanyak RM500 juta, tetapi mendakwa bahawa Pusat C4 masih terus menerbitkan catatan media sosial 25 Mac tanpa terlebih dahulu mengesahkan perkara.

Read Previous

Pandemik dipersalahkan kerana kekurangan VAR dalam kelayakan Piala Dunia

Read Next

Pemimpin Bersatu mencabar Umno untuk memutuskan hubungan sekarang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.