The Malaysia Post

Muhyiddin: Tidak ada piawaian berganda dalam mematuhi Covid-19 SOP

Mustahil bagi kerajaan untuk memantau pergerakan penduduk seluruh negara dalam memastikan mereka mematuhi prosedur operasi standard Covid-19, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Menanggapi tuntutan dan tuduhan dugaan standard ganda dalam pelaksanaan SOP, Muhyiddin menegaskan tidak ada yang terhindar dari pendakwaan tetapi mengakui bahawa ada yang mungkin ‘melarikan diri’ jika tidak ada pegawai penguat kuasa.

“Dasar kerajaan kita adalah bahawa kita tidak mengamalkan standard dua kali ganda. Tidak kira siapa, jika menteri atau Perdana Menteri, jika ada bukti yang meyakinkan, mereka tidak akan terlepas dari hukuman atau denda.

“Itu adalah fakta undang-undang. Cuma kadang-kadang orang mempersoalkan mengapa individu tertentu tidak ditangkap. Masalahnya ialah SOP yang dikenakan pada sekitar 30 juta orang di Malaysia.

“Saya ingin mengajukan soalan kepada anda, bolehkah saya memantau semua 30 juta orang tempat mereka pergi atau melepak? Semua pergerakan kita dihubungkan dengan SOP yang sedang dikuatkuasakan. Oleh itu, katakan jika kesalahan dilakukan, saya tidak mungkin mengawasinya sepanjang masa, bukan?

“Dan jika tidak ada penguatkuasaan di daerah di mana kesalahan dilakukan, saya tidak mungkin mengerahkan 100,000 pegawai penguat kuasa untuk menjaga 30 juta orang. Itu tidak mungkin, ”katanya kepada Radio Televisyen Malaysia (RTM) semasa wawancara khas.

Baca Lagi | UAE mengumumkan tawaran untuk menjadi tuan rumah COP 28

Muhyiddin mengatakan bahawa sangat penting bagi seseorang untuk mempraktikkan kawalan diri atau penguncian diri untuk mengelakkan daripada menghadapi sebarang bentuk hukuman kerana mencabul SOP.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, terdapat banyak tuduhan terhadap pihak berkuasa pemerintah kerana mempraktikkan standard dua kali ganda ketika menghukum orang yang melanggar SOP Covid-19, di mana selebriti popular dan pegawai tinggi kerajaan telah ditangani dengan lebih lembut daripada orang ramai.

Muhyiddin kemudian mengatakan tidak apa-apa untuk mengalihkan kesalahan kepada pemerintah atau perdana menteri, tetapi menekankan bahawa setiap orang mempunyai peranan untuk meringankan kurva pandemi.

“Sekiranya anda ingin menyalahkan pemerintah, suarakan kemarahan anda terhadap perdana menteri, tidak mengapa, saya menerimanya. “Tetapi saya tahu betapa sukarnya menangani keadaan sekarang. Kita harus menerima hakikat bahawa langkah-langkah yang diambil bukan berdasarkan seluruh pemerintahan, tetapi seluruh masyarakat, ”katanya.

Read Previous

‘Saya harap Malaysia dapat memiliki suara yang lebih besar dalam BWF’ – Kenny Goh

Read Next

Guardiola memenangi Anugerah Pengurus Terbaik LMA

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.