The Malaysia Post

UAE mengumumkan tawaran untuk menjadi tuan rumah COP 28

Emiriah Arab Bersatu hari ini mengumumkan tawaran untuk menjadi tuan rumah sesi ke-28 Persidangan Para Pihak (COP 28) ke Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) di Abu Dhabi pada tahun 2023, dengan fokus pada kes ekonomi untuk inklusif tindakan iklim.

Mengulas mengenai tawaran UAE untuk menjadi tuan rumah COP 28, HH Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Menteri Luar Negeri dan Kerjasama Internasional, mengatakan, “Cabaran iklim menakutkan, tetapi juga ditandingi oleh peluang besar untuk mendorong pertumbuhan ekonomi dan penciptaan pekerjaan. Sebagai negara yang berada di tengah-tengah industri hidrokarbon dan telah membuat pelaburan yang signifikan dalam kepelbagaian tenaga di dalam negeri dan di seluruh dunia, kita telah melihat dari awal bahawa sekarang terdapat kes perniagaan yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk tahap ambisi iklim tertinggi – terutama apabila ia memajukan kesetaraan jantina dan memperkasakan belia.

“COP 28 akan mewakili momen penting untuk memanfaatkan peluang ini, dan visi kami adalah untuk bekerjasama dengan semua negara untuk merealisasikan keuntungan ekonomi bersih mereka dari tindakan yang dipercepat.”

Sebagai negara tuan rumah tetap untuk Badan Tenaga Diperbaharui Antarabangsa (IRENA), negara pertama di rantau ini yang menandatangani dan mengesahkan Perjanjian Paris dan yang pertama di rantau ini yang berkomitmen untuk pengurangan pelepasan ekonomi secara keseluruhan sebagai sebahagian dari Penetapan Nasionalnya Sumbangan (NDC), UAE telah menunjukkan prestasi yang terbukti dalam tindakan iklim progresif dan kerjasama pelbagai hala yang menjadikannya penyatuan yang ideal untuk COP 28.

Baca Lagi | Israel dan Palestine sama-sama menuntut kemenangan atas gencatan senjata

UAE telah menjadikan dirinya sebagai tuan rumah semula jadi untuk acara antarabangsa berskala besar peringkat tinggi yang memfokuskan pada tindakan iklim dan pembangunan lestari. Minggu Keberlanjutan Abu Dhabi adalah acara kemampanan tahunan terbesar di dunia, dengan lebih daripada 45,000 perwakilan dari 170 negara, dan UAE telah menjadi tuan rumah kedua-dua mesyuarat persiapan untuk puncak iklim PBB pada tahun 2014 dan 2019.

Juga, Ekspo Dubai yang akan datang – yang tertumpu pada Matlamat Pembangunan Lestari dan termasuk 192 paviliun nasional – akan menyambut puluhan juta pengunjung bermula pada bulan Oktober.

Pelaburan UAE dalam tenaga boleh diperbaharui domestik – termasuk banyak projek solar terbesar di dunia – sejak 15 tahun kebelakangan ini menghasilkan kos solar terendah di dunia. Pelaburan UAE di peringkat antarabangsa juga menyumbang kepada pengurangan kos dramatik tenaga boleh diperbaharui dalam dekad yang lalu, membentuk semula pasaran tenaga global.

UAE telah melabur sekitar $ 17 bilion dalam projek tenaga boleh diperbaharui komersial di enam benua dan memberikan lebih $ 1 bilion geran dan pinjaman mudah untuk loji tenaga tenaga boleh diperbaharui, termasuk melalui Dana Perkongsian UAE-Pasifik dan Dana Tenaga Diperbaharui UAE-Caribbean.

Sebagai tambahan, UAE telah mempelopori penangkapan dan penyimpanan karbon untuk menguraikan industri berat, memimpin inisiatif dalam pertanian pintar iklim dan mengutamakan pemuliharaan biodiversiti.

“Sebagai tuan rumah COP 28, UAE akan memanfaatkan pengalamannya sebagai konvensyen serantau dan global untuk menggerakkan semua pelaku dalam mencapai Perjanjian Paris dan memperkuat kes pelaburan yang menarik untuk meningkatkan cita-cita,” tambah Sheikh Abdullah. “Kesan iklim sudah dirasakan, tetapi pengalaman kami memberi kami keyakinan bahawa kami dapat memenuhi tujuan iklim global sambil mewujudkan peluang sosial dan ekonomi – dengan sumbangan yang datang dari seluruh pelosok dunia.”

Read Previous

Israel dan Palestine sama-sama menuntut kemenangan atas gencatan senjata

Read Next

‘Saya harap Malaysia dapat memiliki suara yang lebih besar dalam BWF’ – Kenny Goh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.