The Malaysia Post

Muhyiddin berkata Perikatan berdiri teguh menentang salah guna kuasa, rasuah

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan bahawa gabungan itu berpegang kepada prinsip memerangi rasuah dan salah guna kuasa berbanding gabungan politik lain yang bersaing untuk menguasai Melaka pada pilihan raya negeri akan datang.

Dalam satu penggalian jelas terhadap Barisan Nasional (BN), khususnya di bawah pentadbiran Datuk Seri Najib Razak, Muhyiddin berkata terdapat keperluan mendesak untuk landskap politik negara berubah.

“Sudah sampai ke tahap di mana landskap politik mesti berubah, bahawa sejarah Barisan Nasional mesti berakhir.

“Mereka mentadbir selama enam dekad. Sekarang rakyat sudah berubah. Mereka lebih berfikiran terbuka dan lebih bijak dalam mengakses maklumat yang menjadikan mereka lebih berwawasan dan berpengetahuan. Mereka mahu Malaysia dibina di atas asas yang adil dan saksama. Mereka menentang rasuah dan sebarang bentuk penyalahgunaan kuasa.

“Ini adalah nilai teras Perikatan Nasional. Inilah yang ingin saya sampaikan kepada rakyat Melaka: Perikatan menentang sebarang bentuk penyalahgunaan kuasa, memerangi sebarang bentuk rasuah, untuk memastikan kesaksamaan dan keadilan untuk semua, dan tidak ada yang tertinggal,” katanya sambil menegaskan Perikatan ingin memastikan keputusan yang sama untuk Melaka.

Muhyiddin was speaking in a virtual ceramah that was attended by PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang and Gerakan president Datuk Dominic Lau Hoe Chai tonight.

Muhyddin juga menjelaskan bahawa beliau boleh bertindak melulu malah melakukan gerakan politik yang sama, dengan meminta dua ADUN Bersatu menarik sokongan mereka kepada pentadbiran negeri Johor pimpinan Umno atau pun menggesa pilihan raya umum dan bukannya meletakkan jawatan sebagai perdana menteri pada Ogos. .

Bagaimanapun, Muhyiddin menyatakan bahawa beliau prihatin dengan keadaan negara kerana menghadapi ancaman yang belum pernah berlaku sebelum ini dalam pandemik Covid-19 dan sebaliknya memutuskan untuk mengutamakan kesejahteraan rakyat.

Ini walaupun sekutu politik Umno mengetuai pertuduhan dalam keruntuhan pentadbiran negeri PN Perak di bawah Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dari Bersatu Disember lalu dan menolak pilihan menteri besar Melake dari Bersatu

“Jika kita berniat jahat atau sekadar bertindak untuk kepentingan politik kita, lihatlah apa yang berlaku di Perak di mana Faizal menerajui pentadbiran negeri tetapi digulingkan walaupun mempunyai perjanjian dengan Umno di bawah Datuk Seri Zahid Hamidi.

“Melaka sudah dijanjikan awal-awal lagi bahawa ia akan ditadbir oleh Bersatu tetapi Umno sebaliknya mentadbirnya, dan kini ia telah jatuh. Saya boleh bertindak dengan cara yang sama untuk negeri Johor, hanya dengan meminta dua ADUN berundur daripada kerajaan negeri, dan kemudian kerajaan akan tumbang.

“Tetapi apabila saya fikirkan kembali, melihat keadaan di Melaka, kenapa saya bertindak bodoh, dengan niat jahat untuk mewujudkan isu yang sama di Johor,” katanya sambil menambah bahawa beliau tidak mahu menjejaskan kesejahteraan rakyat. .

Baca Lagi | Muhyiddin berkata Perikatan berdiri teguh menentang salah guna kuasa, rasuah

Pilihan raya Melaka dicetuskan oleh empat ADUN pro kerajaan menarik balik sokongan mereka kepada Datuk Seri Sulaiman Md Ali dari Umno sebagai ketua menteri bulan lepas.

Dua daripada mereka kini bertanding dalam pilihan raya atas tiket Pakatan Harapan Pembangkang.

Pengundi Melaka menuju ke tempat mengundi pada 20 November.

Read Previous

Dasar industri pertahanan dan keselamatan negara akan dilancarkan dalam masa satu-dua bulan

Read Next

Dion Cools dijangka menyertai Harimau Malaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.