Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Muhyiddin berkata Perikatan berdiri teguh menentang salah guna kuasa, rasuah

Tan Sri Muhyiddin Yassin

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan bahawa gabungan itu berpegang kepada prinsip memerangi rasuah dan salah guna kuasa berbanding gabungan politik lain yang bersaing untuk menguasai Melaka pada pilihan raya negeri akan datang.

Dalam satu penggalian jelas terhadap Barisan Nasional (BN), khususnya di bawah pentadbiran Datuk Seri Najib Razak, Muhyiddin berkata terdapat keperluan mendesak untuk landskap politik negara berubah.

“Sudah sampai ke tahap di mana landskap politik mesti berubah, bahawa sejarah Barisan Nasional mesti berakhir.

“Mereka mentadbir selama enam dekad. Sekarang rakyat sudah berubah. Mereka lebih berfikiran terbuka dan lebih bijak dalam mengakses maklumat yang menjadikan mereka lebih berwawasan dan berpengetahuan. Mereka mahu Malaysia dibina di atas asas yang adil dan saksama. Mereka menentang rasuah dan sebarang bentuk penyalahgunaan kuasa.

“Ini adalah nilai teras Perikatan Nasional. Inilah yang ingin saya sampaikan kepada rakyat Melaka: Perikatan menentang sebarang bentuk penyalahgunaan kuasa, memerangi sebarang bentuk rasuah, untuk memastikan kesaksamaan dan keadilan untuk semua, dan tidak ada yang tertinggal,” katanya sambil menegaskan Perikatan ingin memastikan keputusan yang sama untuk Melaka.

Muhyiddin was speaking in a virtual ceramah that was attended by PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang and Gerakan president Datuk Dominic Lau Hoe Chai tonight.

Muhyddin juga menjelaskan bahawa beliau boleh bertindak melulu malah melakukan gerakan politik yang sama, dengan meminta dua ADUN Bersatu menarik sokongan mereka kepada pentadbiran negeri Johor pimpinan Umno atau pun menggesa pilihan raya umum dan bukannya meletakkan jawatan sebagai perdana menteri pada Ogos. .

Bagaimanapun, Muhyiddin menyatakan bahawa beliau prihatin dengan keadaan negara kerana menghadapi ancaman yang belum pernah berlaku sebelum ini dalam pandemik Covid-19 dan sebaliknya memutuskan untuk mengutamakan kesejahteraan rakyat.

Ini walaupun sekutu politik Umno mengetuai pertuduhan dalam keruntuhan pentadbiran negeri PN Perak di bawah Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dari Bersatu Disember lalu dan menolak pilihan menteri besar Melake dari Bersatu

“Jika kita berniat jahat atau sekadar bertindak untuk kepentingan politik kita, lihatlah apa yang berlaku di Perak di mana Faizal menerajui pentadbiran negeri tetapi digulingkan walaupun mempunyai perjanjian dengan Umno di bawah Datuk Seri Zahid Hamidi.

“Melaka sudah dijanjikan awal-awal lagi bahawa ia akan ditadbir oleh Bersatu tetapi Umno sebaliknya mentadbirnya, dan kini ia telah jatuh. Saya boleh bertindak dengan cara yang sama untuk negeri Johor, hanya dengan meminta dua ADUN berundur daripada kerajaan negeri, dan kemudian kerajaan akan tumbang.

“Tetapi apabila saya fikirkan kembali, melihat keadaan di Melaka, kenapa saya bertindak bodoh, dengan niat jahat untuk mewujudkan isu yang sama di Johor,” katanya sambil menambah bahawa beliau tidak mahu menjejaskan kesejahteraan rakyat. .

Baca Lagi | Muhyiddin berkata Perikatan berdiri teguh menentang salah guna kuasa, rasuah

Pilihan raya Melaka dicetuskan oleh empat ADUN pro kerajaan menarik balik sokongan mereka kepada Datuk Seri Sulaiman Md Ali dari Umno sebagai ketua menteri bulan lepas.

Dua daripada mereka kini bertanding dalam pilihan raya atas tiket Pakatan Harapan Pembangkang.

Pengundi Melaka menuju ke tempat mengundi pada 20 November.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini