Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dasar industri pertahanan dan keselamatan negara akan dilancarkan dalam masa satu-dua bulan

datuk seri ismail sabri yaakob

Dasar industri pertahanan dan keselamatan negara dijangka dilancarkan dalam tempoh satu atau dua bulan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata pelancaran dasar itu akan mengukuhkan industri pertahanan negara, yang merupakan salah satu fokus utama Kementerian Pertahanan.

Ismail Sabri bercakap kepada media selepas lawatannya ke kemudahan pengeluaran peralatan tentera PT Pindad, yang terlibat dalam industri pertahanan sejak 1983, di sini, hari ini. Lawatan itu adalah acara terakhir dalam jadual lawatan rasmi tiga hari Ismail Sabri ke Indonesia.

“Jadi lawatan ini sesuai untuk kita… dari segi kerjasama dengan Indonesia,” katanya sambil menambah objektif lawatan ke PT Pindad adalah untuk melihat perkembangan industri pertahanan di Indonesia.

“Mungkin selepas ini, kita akan lihat dari segi peluang, (seperti) kerjasama antara Malaysia dan Indonesia,” katanya.

Dasar industri pertahanan dan keselamatan negara yang berterusan akan menyediakan panduan komprehensif untuk mengurangkan pergantungan kepada aset dan peralatan dari luar negara.

Menurut Rancangan Malaysia Ke-12 yang dikeluarkan oleh Unit Perancang Ekonomi September lalu, dasar itu antara lain memfokuskan kepada pembangunan produk dan perkhidmatan serta pembangunan bakat.

Semasa lawatan ke kemudahan itu, Ismail Sabri diiringi Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah, Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, dan pertuduhan urusan Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia Adlan Mohd Shaffieq.

Turut hadir bagi pihak Indonesia ialah Menteri Pertahanan Prabowo Subianto, Ketua Pegawai Eksekutif PT Pindad Abraham Mose, serta Menteri Pendidikan, Kebudayaan, Penyelidikan dan Teknologi Nadiem Anwar Makarim yang juga menteri pengiring.

Baca Lagi | Dasar industri pertahanan dan keselamatan negara akan dilancarkan dalam masa satu-dua bulan

Sementara itu, PT Pindad ialah syarikat milik kerajaan yang terlibat dalam pengeluaran barangan ketenteraan dan komersial termasuk pistol, senapang, peluru, kenderaan khas, produk piroteknik, bahan letupan, produk mekanikal, optik elektrik, dan optoelektronik.

Syarikat itu merupakan pembekal utama persenjataan dan peluru untuk Angkatan Bersenjata Nasional Indonesia dan badan beruniform lain untuk menyokong keupayaan pertahanan dan keselamatan Indonesia.

PT Pindad juga menjalankan aktiviti pembangunan, kejuruteraan dan fabrikasi, serta penyelenggaraan, antara lain.

Kemudahan di sini meliputi kawasan seluas 66 hektar, dengan kemudahan terbesar di Malang, Jawa Timur, meliputi kawasan seluas 166 hektar.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini