The Malaysia Post

Dasar industri pertahanan dan keselamatan negara akan dilancarkan dalam masa satu-dua bulan

Dasar industri pertahanan dan keselamatan negara dijangka dilancarkan dalam tempoh satu atau dua bulan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata pelancaran dasar itu akan mengukuhkan industri pertahanan negara, yang merupakan salah satu fokus utama Kementerian Pertahanan.

Ismail Sabri bercakap kepada media selepas lawatannya ke kemudahan pengeluaran peralatan tentera PT Pindad, yang terlibat dalam industri pertahanan sejak 1983, di sini, hari ini. Lawatan itu adalah acara terakhir dalam jadual lawatan rasmi tiga hari Ismail Sabri ke Indonesia.

“Jadi lawatan ini sesuai untuk kita… dari segi kerjasama dengan Indonesia,” katanya sambil menambah objektif lawatan ke PT Pindad adalah untuk melihat perkembangan industri pertahanan di Indonesia.

“Mungkin selepas ini, kita akan lihat dari segi peluang, (seperti) kerjasama antara Malaysia dan Indonesia,” katanya.

Dasar industri pertahanan dan keselamatan negara yang berterusan akan menyediakan panduan komprehensif untuk mengurangkan pergantungan kepada aset dan peralatan dari luar negara.

Menurut Rancangan Malaysia Ke-12 yang dikeluarkan oleh Unit Perancang Ekonomi September lalu, dasar itu antara lain memfokuskan kepada pembangunan produk dan perkhidmatan serta pembangunan bakat.

Semasa lawatan ke kemudahan itu, Ismail Sabri diiringi Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah, Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, dan pertuduhan urusan Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia Adlan Mohd Shaffieq.

Turut hadir bagi pihak Indonesia ialah Menteri Pertahanan Prabowo Subianto, Ketua Pegawai Eksekutif PT Pindad Abraham Mose, serta Menteri Pendidikan, Kebudayaan, Penyelidikan dan Teknologi Nadiem Anwar Makarim yang juga menteri pengiring.

Baca Lagi | Dasar industri pertahanan dan keselamatan negara akan dilancarkan dalam masa satu-dua bulan

Sementara itu, PT Pindad ialah syarikat milik kerajaan yang terlibat dalam pengeluaran barangan ketenteraan dan komersial termasuk pistol, senapang, peluru, kenderaan khas, produk piroteknik, bahan letupan, produk mekanikal, optik elektrik, dan optoelektronik.

Syarikat itu merupakan pembekal utama persenjataan dan peluru untuk Angkatan Bersenjata Nasional Indonesia dan badan beruniform lain untuk menyokong keupayaan pertahanan dan keselamatan Indonesia.

PT Pindad juga menjalankan aktiviti pembangunan, kejuruteraan dan fabrikasi, serta penyelenggaraan, antara lain.

Kemudahan di sini meliputi kawasan seluas 66 hektar, dengan kemudahan terbesar di Malang, Jawa Timur, meliputi kawasan seluas 166 hektar.

Read Previous

Mas Ermieyati tolak label ‘pengkhianat’, berkata akan terus berkhidmat kepada rakyat menjelang pengundian Melaka

Read Next

Muhyiddin berkata Perikatan berdiri teguh menentang salah guna kuasa, rasuah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.