The Malaysia Post

Monetary Authority of Singapore memerlukan pengguna lulus ujian sebelum dibenarkan membeli mata wang kripto

Mata wang kripto, juga dikenali sebagai token pembayaran digital, ialah rentetan data yang disulitkan yang menandakan unit mata wang, seperti Ethereum, Bitcoin dan Solana.

Pengguna akan Mengambil Ujian sebelum Menggunakan Matawang Kripto

Pengguna perlu menjalani ujian sebelum mereka dibenarkan berdagang mata wang kripto dan mereka tidak akan dapat menggunakan kad kredit atau aplikasi pembayaran yang dipautkan kepada kad kredit untuk membeli mata wang kripto, di bawah satu set peraturan baharu yang dicadangkan yang dikemukakan oleh Penguasa Kewangan Singapura (MAS) hari ini (26 Oktober).

Pihak Berkuasa Kewangan Singapura

MAS sedang berunding dengan orang ramai mengenai peraturan ini dan peraturan lain yang disyorkan berkaitan dengan perdagangan mata wang kripto, yang dicadangkan di bawah Akta Perkhidmatan Pembayaran.

Perlindungan Pengguna dan Pembangunan Stablecoin

Peraturan yang dicadangkan dibentangkan dalam dua kertas perundingan, satu memfokuskan pada perlindungan pengguna dan satu lagi tentang cara menyokong pembangunan stablecoin sebagai medium pertukaran yang boleh dipercayai dalam ekosistem aset digital.

Mata wang kripto

Mata wang kripto, juga dikenali sebagai token pembayaran digital, ialah rentetan data yang disulitkan yang menandakan unit mata wang. Contohnya termasuk Ethereum, Bitcoin dan Solana.

Stablecoin ialah mata wang kripto yang cuba menambat nilai pasarannya kepada beberapa rujukan luar, seperti mata wang fiat seperti dolar AS, dan dengan itu dilihat kurang tidak menentu sebagai medium pertukaran. Contohnya termasuk Tether, Binance dan Paxos.

Pengarah urusan MAS Ravi Menon berkata awal tahun ini bahawa pihak berkuasa sedang mempertimbangkan untuk melaksanakan langkah-langkah untuk mengurangkan bahaya pengguna yang disebabkan oleh pelaburan crypto yang tidak menentu.

Bagaimanapun, Menon berkata bahawa pada masa itu larangan secara terang-terangan tidak mungkin berkesan.

Mengulangi perkara ini pada hari Rabu, MAS berkata dalam satu kenyataan: “Faktanya kekal bahawa perdagangan dan perkhidmatan mata wang kripto adalah bersifat rentas sempadan, dan larangan sedemikian tidak mungkin berkesan dalam mengehadkan bahaya pengguna.”

Sebaliknya, MAS berkata bahawa pengguna tempatan boleh mengakses platform dagangan mata wang kripto di luar negara dengan mudah melalui peranti mudah alih mereka dan platform ini mungkin tidak berlesen.

Cadangan untuk perlindungan pengguna

MAS berkata walaupun mata wang kripto menawarkan “potensi ekonomi transformatif”, ia “sangat banyak spekulasi, dengan harga yang tidak dikaitkan dengan mana-mana nilai ekonomi asas”.

“Mata wang kripto boleh menjadi sangat tidak menentu kerana harga mereka biasanya tidak berkaitan dengan mana-mana asas ekonomi, dan oleh itu sangat berisiko dan tidak sesuai untuk pengguna,” kata MAS dalam kertas perundingannya.

Sebagai contoh, disebabkan “sifat urus niaga samaran”, mata wang kripto juga membawa risiko yang lebih tinggi untuk disalahgunakan untuk tujuan haram. Pada 2021, AS$3.2 bilion (S$4.5 bilion) dalam mata wang kripto telah dicuri, dan kira-kira AS$3 bilion dalam mata wang kripto telah dicuri setakat tahun ini.

Oleh itu, ia mencadangkan beberapa langkah untuk mendidik pengguna tentang risiko di sebalik perdagangan mata wang kripto, serta langkah yang harus diambil oleh penyedia perkhidmatan untuk melindungi pengguna:

1. Langkah-langkah untuk mengawal selia akses pengguna kepada perdagangan mata wang kripto:

― MAS mencadangkan penyedia perkhidmatan menilai pengetahuan pelanggan runcit mereka tentang risiko berkaitan perdagangan mata wang kripto melalui ujian. Mereka juga harus menyediakan bahan pendidikan kepada bakal pengguna, tidak terhad kepada soalan yang dijawab pelanggan secara salah.

― MAS juga mengharapkan institusi kewangan memastikan bahawa sebarang hadiah atau insentif tidak terlalu mempengaruhi keputusan pelanggan runcit untuk membeli sebarang produk atau perkhidmatan kewangan

― MAS juga mencadangkan agar penyedia perkhidmatan crypto mengelak daripada menerima sebarang pembayaran yang dibuat oleh pelanggan runcit menggunakan kad kredit, termasuk aplikasi pembayaran yang dipautkan kepada kad kredit, atau kad caj. “Penggunaan sebarang bentuk kredit atau leveraj dalam perdagangan token pembayaran digital akan mengakibatkan kerugian yang besar dan boleh menyebabkan pelanggan kehilangan lebih daripada keseluruhan jumlah yang dimasukkan dan lebih banyak lagi,” kata MAS.

2. Langkah-langkah mengawal selia tingkah laku perniagaan dan risiko teknologi

― Pembekal perkhidmatan kripto akan dikehendaki melaksanakan pengasingan yang betul bagi aset pelanggan. Sebagai contoh, penyedia perkhidmatan harus memberikan pendedahan bertulis kepada pelanggan tentang risiko yang terlibat dalam pemilikan aset mereka oleh pembekal perkhidmatan.

― Untuk mengurangkan sebarang kemungkinan konflik kepentingan yang timbul daripada pelbagai peranan yang mereka laksanakan, penyedia perkhidmatan boleh menggunakan langkah yang sesuai seperti pengasingan tugas, talian pelaporan bebas dan halangan maklumat. Mereka juga harus mendedahkan kepada pelanggan mereka sifat umum dan sumber konflik kepentingan dan langkah-langkah yang diambil untuk mengurangkannya

― Proses untuk pengendalian aduan juga harus diwujudkan, dan ini boleh termasuk melantik ahli pengurusan kanan, atau jawatankuasa ahli, yang tidak terlibat secara langsung dalam penyediaan perkhidmatan crypto untuk mengawasi pengendalian aduan

― Sama seperti institusi kewangan lain seperti bank, penyedia perkhidmatan crypto akan dikehendaki mengekalkan ketersediaan tinggi dan kebolehpulihan sistem kritikal mereka, kata MAS

― Ini boleh termasuk meletakkan rangka kerja dan proses untuk mengenal pasti sistem kritikal, untuk memastikan masa henti maksimum tidak berjadual untuk setiap sistem kritikal tidak melebihi jumlah empat jam dalam mana-mana tempoh 12 bulan.

Cadangan untuk pembangunan stablecoin

Bagi stablecoin, MAS berkata terdapat “berpotensi” untuk menjadi “pengantara pertukaran untuk memudahkan transaksi dalam ekosistem aset digital, dengan syarat ia dikawal dengan baik dan disokong dengan selamat”.

Stablecoin pada masa ini dianggap sebagai mata wang kripto di bawah Akta Perkhidmatan Pembayaran, dan oleh itu entiti yang menyediakan perkhidmatan berurusan atau memudahkan pertukaran stablecoin akan termasuk dalam skop perkhidmatan kripto terkawal.

“Memandangkan Singapura ingin membangunkan ekosistem aset digital, terdapat keperluan untuk menyediakan rejim kawal selia yang menyokong pembangunan stablecoin yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai yang memudahkan transaksi digital,” kata MAS.

“Layanan kawal selia semasa di bawah Akta Perkhidmatan Pembayaran tidak memadai untuk mencapai objektif ini kerana ia tidak mengawal janji tambatan stablecoin dan sebarang mekanisme penstabilan yang berkaitan.”

MAS berkata ia berhasrat untuk menumpukan rejim kawal selianya pada mata wang tunggal yang ditambat stablecoin (SCS), yang lebih stabil dalam nilai nominal berbanding stablecoin yang ditambat pada sekumpulan mata wang atau aset lain.

Oleh itu, MAS mencadangkan rangka kerja kawal selia, yang akan melibatkan perkara berikut:

― Penerbit SCS mesti memegang aset rizab dalam bentuk tunai, setara tunai atau sekuriti hutang kerajaan bertarikh pendek yang sekurang-kurangnya bersamaan dengan 100 peratus daripada nilai tara SCS tertunggak dalam edaran. Aset ini mesti didenominasikan dalam mata wang yang sama seperti mata wang yang ditambat, dan keperluan audit dan pengasingan rizab, dan penebusan tepat pada masanya pada nilai tara juga akan dikenakan.

― Semua SCS yang dikeluarkan di Singapura boleh ditambat hanya kepada dolar Singapura atau mana-mana mata wang Kumpulan Sepuluh, yang termasuk Dolar AS, British Pound Sterling dan Franc Swiss, antara lain

― Penerbit Stablecoin akan dikehendaki menerbitkan kertas putih yang mendedahkan butiran SCS, termasuk hak penebusan pemegang stablecoin

― Penerbit SCS mesti, pada setiap masa, memenuhi keperluan modal asas yang lebih tinggi iaitu S$1 juta atau 50 peratus daripada perbelanjaan operasi tahunan penerbit SCS. “Mereka juga dikehendaki memegang aset cair yang bernilai lebih tinggi iaitu 50 peratus daripada perbelanjaan operasi tahunan atau jumlah yang dinilai oleh penerbit SCS yang diperlukan untuk mencapai pemulihan atau penghentian yang teratur,” kata MAS.

Baca Lagi | PAS baik bekerja dengan DAP sebelum ini, jadi bilakah kita menjadi pro komunis? Kit Siang bertanya kepada Hadi

Baca Lagi | Dengan ibu bapa dan adik beradik bekas pelarian Kemboja semua rakyat Malaysia kini, wanita kelahiran Pahang memenangi peluang untuk meneruskan bidaan untuk mendapatkan kerakyatan

Read Previous

Dengan ibu bapa dan adik beradik bekas pelarian Kemboja semua rakyat Malaysia kini, wanita kelahiran Pahang memenangi peluang untuk meneruskan bidaan untuk mendapatkan kerakyatan

Read Next

COP27: Dunia berada di landasan untuk meningkatkan pelepasan 10.6 peratus menjelang 2030, kata laporan PBB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.