The Malaysia Post

Michelle Yeoh Tercalon Sebagai Ahli Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa

Michelle Yeoh, pelakon Asia pertama yang memenangi Oscar, dijangka menjadi ahli Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa, IOC setelah beliau dimasukkan dalam senarai lapan calon ahli baru.

Yeoh yang memenangi Oscar untuk pelakon utama terbaik tahun ini untuk peranannya dalam filem “Everything Everywhere All at Once” telah tercalon untuk  keahlian IOC yang dicadangkan akan diluluskan dalam sidangnya di Mumbai bulan depan.

Yeoh yang juga bekas juara skuasy junior Malaysia menempa nama di Hollywood apabila dia dipilih sebagai gadis Bond Cina pertama dalam filem “Tomorrow Never Dies” pada tahun 1997 bersama Pierce Brosnan.

Beliau juga membintangi filem seni mempertahankan diri “Crouching Tiger Hidden Dragon”, drama zaman 2005 “Memoirs of a Geisha”, dan komedi romantis tahun 2018, “Crazy Rich Asians”.

Baca lagi | Michelle Yeoh Genggam Erat Trofi Oscar

Senarai Calon Baru oleh Lembaga Eksekutif IOC 

MIchelle Yeoh yang turut tercalon bersamai-sama senarai calon lain yang merupakan pemenang pingat Olimpik pertama Israel, Yael Arad, ahli perniagaan Hungary dan pentadbir sukan Balasz Furjes, Cecilia Roxana Tait Villacorta, bekas pemenang pingat Olimpik dan ahli politik dari Peru, serta usahawan sukan Germany Michael Mronz sebagai lima calon individu yang dicadangkan oleh Lembaga Eksekutif IOC.

Petra Soerling dari Sweden, ketua Persatuan Ping Pong Antarabangsa, dan Kim Jae-youl dari Korea Selatan, Presiden Persatuan Ice Skating Antarabangsa, akan dipilih berdasarkan tugas mereka sebagai ketua persekutuan antarabangsa.

Mehrez Boussayene, Presiden Jawatankuasa Olimpik Tunisia, juga akan dipilih sebagai ahli ex-officio.

Baca lagi | Top 9 Filem Pemenang Oscar, Michelle Yeoh

Kepelbagaian dalam Pengalaman dan Kepakaran Calon

Calon-calon yang dicadangkan bukanlah calang-calang orang kerana masing-masing mempunyai nilai tersendiri dari segi pengalaman dan pencapaian dalam karier mereka.

“Calon-calon ini memberi nilai tambah kepada kerja IOC kerana pengalaman dan kepakaran pelbagai dalam pelbagai bidang kehidupan,” kata Presiden IOC Thomas Bach dalam satu kenyataan.

“Mereka mempunyai nilai cinta kepada sukan dan keyakinan kuat mereka kepada nilai-nilai Olimpik dan apa yang diwakili oleh IOC.” tambahnya

Menurut laman webnya, IOC adalah penjaga Sukan Olimpik dan pemimpin gerakan Olimpik. “Visi Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa adalah Membina Dunia yang Lebih Baik melalui Sukan,” katanya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Sekolah Pertama di Pedalaman Sabah Terima Sambungan Starlink

Read Next

Barisan Nasional Pertimbangkan Jawatan Senator untuk Makkal Sakti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.