The Malaysia Post

Barisan Nasional Pertimbangkan Jawatan Senator untuk Makkal Sakti

KUALA LUMPUR – Dalam sebuah perkembangan menarik dalam arena politik Malaysia, Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, telah menyatakan kesiapannya untuk mempertimbangkan permohonan jawatan Ahli Dewan Negara (Senator) yang diajukan oleh Parti Makkal Sakti Malaysia. Pernyataan ini dibuat semasa Perhimpunan Agung Tahunan ke-15 BN pada 10 September 2023.

Ahmad Zahid Hamidi Pertimbangkan Permohonan Makkal Sakti

Dalam perhimpunan tersebut, Ahmad Zahid Hamidi yang juga menjabat sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Presiden UMNO, mengakui bahawa terdapat kekosongan dalam jawatan Senator, namun beliau turut mengakui bahawa terdapat banyak permohonan dari pelbagai pihak yang berminat.

Menurut beliau, adalah penting untuk berlaku adil terhadap semua parti yang merupakan komponen dalam kerajaan. Dalam usaha untuk menjaga keseimbangan dan keadilan politik, Ahmad Zahid Hamidi berkata, “Saya ada Setiausaha Agung BN di sini (Datuk Seri Zamry Abdul Kadir) berharap beliau dapat membantu saya dalam perkara ini.”

Baca lagi | Isu Najib dan Zahid Hamidi Bencana Bagi Kerajaan Anwar

Permohonan Jawatan Senator oleh Parti Makkal Sakti Malaysia

Sebelum ini, dalam ucapan dasar parti Makkal Sakti, Datuk Seri Thanenthiran, Presiden Parti Makkal Sakti, telah memohon kepada Ahmad Zahid Hamidi agar mempertimbangkan jawatan Senator bagi pemimpin parti tersebut sebagai tanda penghargaan terhadap kesetiaannya yang telah kekal selama 15 tahun bersama BN. Mereka dianggap sebagai “Friends of BN” yang setia sepanjang tempoh tersebut.

Baca lagi | Zahid Hamidi Sanggup Disiasat Terhadap Aduan Politik

Peluang Jawatan Senator kepada Parti Makkal Sakti Malaysia

Dalam resolusi yang sama, bekas Calon Parlimen BN Nibong Tebal untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) turut menyokong permohonan ini. Beliau menyatakan bahawa memberikan jawatan Senator kepada Makkal Sakti Malaysia akan memperkuat lagi hubungan antara parti itu dengan BN. Selain itu, ini juga dapat menjadi pemangkin kepada kepimpinan Makkal Sakti dalam mempersiapkan diri menghadapi Pilihan Raya Umum ke-16 (PRU16) yang akan datang.

Permohonan ini menandakan perubahan dinamik dalam landskap politik Malaysia, di mana kerjasama antara parti-parti yang berlainan semakin diperlukan dalam usaha untuk memenuhi keperluan dan aspirasi rakyat. Kita akan terus mengikuti perkembangan ini dan melihat sama ada Ahmad Zahid Hamidi dan BN akan memberikan jawapan positif terhadap permohonan dari Parti Makkal Sakti Malaysia.

Read Previous

Michelle Yeoh Tercalon Sebagai Ahli Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa

Read Next

Usul Tergempar YB Machang Panaskan Dewan Rakyat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.