The Malaysia Post

Menteri Khairy memanggil Covax sebagai ‘kegagalan besar’

Khairy Jamaluddin

Credits: malaymail

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin mendesak Bank Dunia hari ini untuk bersuara menentang ketidakadilan vaksin Covid-19 global di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat bahawa penimbunan di antara ekonomi yang lebih kaya akan memperluas jurang ekonomi yang ada.

Khairy membantah pelancaran laporan Monitor Ekonomi Dunia Bank Dunia Malaysia pagi ini untuk memberitahu institusi global bahawa ia memikul tanggungjawab untuk memastikan negara-negara miskin dan membangun mendapat akses yang sama terhadap vaksin Covid-19.

Khairy juga mengatakan program Covid-19 Vaccines Global Access (Covax), yang dibuat untuk memastikan orang-orang di negara-negara miskin tidak ketinggalan dalam upaya untuk menyuntikkan mereka terhadap koronavirus, telah “merupakan kegagalan yang luar biasa.”

“Kami menubuhkan Covax dalam solidariti global, sebagai mekanisme untuk memastikan ekuiti vaksin tetapi itu adalah kegagalan yang luar biasa,” kata menteri itu.

“Dan saya rasa Bank Dunia berhutang kepada negara-negara berkembang untuk menjadi suara kuat untuk ekuiti vaksin di peringkat global, untuk mengingatkan negara-negara maju yang kaya bahawa apa yang telah terjadi selama beberapa bulan terakhir gagal dihormati dan bertanggung jawab,” dia menambah.

Khairy berulang kali menyalahkan negara kaya kerana kadar imunisasi Covid-19 yang perlahan di Malaysia. Dia mengatakan bahawa penimbunan vaksin telah menyebabkan kekurangan bekalan yang teruk, dan menghalang usaha pemerintah untuk melancarkan Program Imunisasi Covid-19 Nasional mengikut jadual.

Kritikan tersebut mengulangi kekhawatiran yang ditimbulkan oleh para penyokong kesihatan awam dari seluruh dunia, dan peringatan bahawa kegagalan menangani ketidakadilan vaksin dapat memperluas jurang utara-selatan dan mengancam kestabilan politik.

Negara-negara seperti AS dan Inggeris telah membeli cukup vaksin untuk menyuntik warganegara mereka tiga hingga lima kali lebih banyak, mereka mencatat, sambil menekankan bagaimana negara-negara berpendapatan sederhana seperti Malaysia berjuang untuk mendapatkan bekalan yang mencukupi.

Khairy, ketika menyampaikan ucaptama di acara Bank Dunia pagi ini, mengemukakan lagi kritikan yang sama.

“Banyak kilang vaksin juga terletak di Eropah. Jadi mereka dapat menimbun lebih awal, ”kata menteri itu.

“Sementara itu negara-negara di Asia, termasuk Jepang yang merupakan negara yang sangat maju, ketinggalan dalam tingkat vaksinasi mereka dibandingkan dengan Eropah, AS, Kanada dan UK.”

Khairy, saat ini menteri yang mengawasi NIP, telah berjanji untuk meningkatkan kadar vaksinasi menjadi sekitar 250,000 dos setiap hari pada akhir bulan Jun di tengah kritikan yang semakin meningkat bahawa program ini bergerak terlalu lambat.

Read Previous

Sepanyol dan Portugal berisiko keluar awal pada Euro 2020

Read Next

Nazri Aziz : Sebilangan ahli parlimen BN hilang kepercayaan kepada presiden Umno, Zahid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here