The Malaysia Post

Sepanyol dan Portugal berisiko keluar awal pada Euro 2020

Sepanyol dan juara bertahan Portugal berisiko tersingkir awal dari Euro 2020 hari ini, sementara Uefa sekali lagi mempertahankan keputusannya untuk menghentikan Munich dari menerangi Allianz Arena dengan warna pelangi menjelang perlawanan penting Jerman dengan Hungary.

Orang Jerman memerlukan keputusan seri di ibu negara Bavaria untuk mencapai 16 terakhir pada hari terakhir perlawanan kumpulan tetapi kekalahan akan menyebabkan Hungary melalui dan mungkin mengutuk pasukan Joachim Loew untuk keluar dari peringkat kumpulan yang lain, seperti di Piala Dunia 2018.

Itu tidak dapat dibayangkan bagi Jerman, yang mengalahkan Cristiano Ronaldo dari Portugal 4-2 pada hujung minggu untuk memulakan kempen mereka tetapi mungkin tanpa Thomas Mueller kerana kecederaan lutut.

Peningkatan pertandingan Kumpulan F telah dibayangi oleh kejatuhan keputusan Uefa untuk menyekat rancangan pihak berkuasa Munich untuk menyalakan stadium dengan warna pelangi.

Bandar raya Jerman ingin memprotes undang-undang yang dikeluarkan oleh pemerintah sayap kanan Hungary yang melarang “promosi” homoseksual kepada anak di bawah umur.

Uefa hari ini menambahkan warna pelangi pada logo sambil mempertahankan keputusannya, menegaskan bahawa permintaan Munich itu bermotifkan politik.

Badan pentadbir bola sepak Eropah mengatakan dalam satu kenyataan bahawa permintaan Munich “dikaitkan dengan kehadiran pasukan bola sepak Hungary di stadium untuk perlawanan malam ini dengan Jerman.”

Walikota Munich Dieter Reiter semalam menyebut keputusan itu “memalukan” dan mengumumkan rancangan untuk menghiasi mercu tanda bandar lain dengan warna pelangi.

Bendera pelangi akan terbang di balai kota dan turbin angin besar dekat dengan stadium dan Menara Olimpik 291 meter di bandar juga akan dinyalakan.

Ketua EU, Ursula von der Leyen, mengatakan bahwa RUU Hungaria “jelas mendiskriminasi orang berdasarkan orientasi seksual mereka”.

“Ini bertentangan dengan semua nilai, nilai asas Kesatuan Eropah,” katanya.

Baca Lagi | NZ weightlifter Hubbard menjadi atlet transgender pertama yang bertanding di Games

Stadium lain di seluruh Jerman juga merancang paparan cahaya pelangi, termasuk Stadium Olimpik Berlin, serta stadium Bundesliga di Cologne, Frankfurt dan Wolfsburg.

Sebagai tindak balas, stadia di seluruh Hungary akan diterangi dengan warna kebangsaan merah, putih dan hijau semasa perlawanan, dipimpin oleh panggilan dari Gabor Kubatov, yang merupakan presiden kelab terbesar di negara itu Ferencvaros dan juga naib presiden parti Fidesz yang berkuasa di Orban.

Read Previous

Ebrahim Raisi, memperoleh kemenangan besar dalam pemilihan presiden Iran

Read Next

Menteri Khairy memanggil Covax sebagai ‘kegagalan besar’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.