The Malaysia Post

NZ weightlifter Hubbard menjadi atlet transgender pertama yang bertanding di Games

Weightlifter Laurel Hubbard akan menjadi atlet transgender pertama yang bertanding di Olimpik setelah dipilih oleh New Zealand untuk acara wanita di Sukan Tokyo, keputusan yang ditetapkan untuk menghidupkan kembali perdebatan mengenai kemasukan dan keadilan dalam sukan.

Hubbard akan bersaing dalam kategori kelas berat 87 + kg super berat, pemilihannya dimungkinkan dengan kemas kini syarat kelayakan pada bulan Mei.

Pemain berusia 43 tahun, yang akan menjadi pengangkat tertua di temasya itu, pernah bertanding dalam pertandingan angkat berat lelaki sebelum beralih pada 2013.

“Saya bersyukur dan rendah hati dengan kebaikan dan sokongan yang diberikan kepada saya oleh begitu banyak warga New Zealand,” kata Hubbard dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Olimpik New Zealand (NZOC) pada hari Isnin.

Ketua NZOC, Kereyn Smith berkata, ia adalah “detik bersejarah dalam sukan dan pasukan New Zealand.”

“Dia adalah Olympian pertama kami yang beralih dari lelaki ke wanita,” katanya kepada wartawan.

“Kami tahu bahawa terdapat banyak persoalan mengenai keadilan atlet transgender yang bertanding di Sukan Olimpik tetapi saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan kita semua bahawa Laurel telah memenuhi semua kriteria yang diperlukan.”

Hubbard layak untuk bertanding di Olimpik sejak 2015, ketika Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) mengeluarkan garis panduan yang membolehkan mana-mana atlet transgender bersaing sebagai wanita dengan syarat tahap testosteron mereka berada di bawah 10 nanomol seliter selama sekurang-kurangnya 12 bulan sebelum pertandingan pertama mereka.

Beberapa saintis mengatakan bahawa garis panduan itu tidak banyak untuk mengurangkan kelebihan biologi mereka yang telah melalui akil baligh sebagai lelaki.

Peguambela untuk penyertaan transgender berpendapat bahawa proses peralihan menurunkan kelebihan itu dengan ketara, dan bahawa perbezaan fizikal antara atlet bermaksud tidak pernah ada persaingan yang sama rata.

Baca Lagi | Southgate menerima pujian England selepas persembahan perlahan

Kerajaan New Zealand memberikan sokongannya. “Kami bangga dengannya kerana kami semua atlet kami, dan akan terus menyokongnya,” kata Menteri Sukan Grant Robertson.

Read Previous

Pemimpin-pemimpin Bersatu mengundurkan diri secara beramai-ramai

Read Next

Hannah Yeoh meminta DBKL menghentikan projek perumahan mampu milik sehingga MCO berakhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.