The Malaysia Post

Pemimpin-pemimpin Bersatu mengundurkan diri secara beramai-ramai

Keretakan muncul lagi di bahagian Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor Baru setelah lapan pemimpin Srikandi (Sayap Wanita) mengundurkan diri secara beramai-ramai semalam, dengan alasan kurangnya ketelusan dalam kepimpinannya.

Antara yang mengumumkan pengunduran diri mereka dalam surat rasmi yang menjadi viral semalam ialah Pengerusi Srikandi tetap Johor Baru Bersatu Masazlina Bachok dan timbalannya Khairunnisah Ali.

Semua enam anggota jawatankuasa Srikandi bahagian itu juga mengundurkan diri dari jawatan mereka.

Hari ini, empat ahli jawatankuasa yang juga menundurkan diri ialah Hafsah Ahamed, Nur Diana Abdul Halim, Puteri Firdaus Aswad Megat dan Sulhaza Suleiman.

Difahamkan, surat peletakan jawatan mereka diserahkan kepada presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin, setiausaha agung parti itu, Datuk Seri Hamzah Zainudin dan ketua Srikandi, Datuk Seri Rina Mohd Harun, semalam.

Alasan yang disebut adalah kurangnya ketelusan dan campur tangan dalam urusan sayap bahagian oleh ketua Srikandi Johor Baru, Datuk Azlinda Abdul Latif.

Masazlina, yang juga ketua cabang Taman Abad Srikandi, mendakwa bahawa Azlinda, yang juga setiausaha politik perdana menteri, dituduh telah bertindak cuai ketika melihat masalah dan menangani banyak perkara secara remeh.

“Selain itu, ada juga sikap berat sebelah dalam kepemimpinannya dan suara akar umbi kurang mendapat perhatian dalam divisi ini,” kata Masazlina ketika dihubungi hari ini.

Masazlina menuduh Azlinda juga mendorong perpecahan dalam parti, dan mendakwa dia diketahui telah mengetepikan perlembagaan parti untuk kepentingannya sendiri.

“Selain itu, pelantikan penasihat Srikandi bahagian baru-baru ini dilakukan tanpa persetujuan atau merujuknya kepada jawatankuasa,” katanya. Pemeriksaan oleh Malay Mail dengan pimpinan Bersatu Johor Baru mengesahkan bahawa surat peletakan jawatan itu adalah asli.

“Namun, kepemimpinan bahagian belum menerima pengunduran mereka sementara menunggu kenyataan ketua bahagian,” kata sumber parti itu.

Sayap Srikandi Johor telah dilanda banyak masalah kepimpinan sejak awal tahun ini.

Baca Lagi | MB Perak untuk meminta perkenan Sultan Nazrin untuk mengadakan persidangan DUN

Pada 16 Mei, bekas ketua Srikandi Muda Johor, Nur Najihah Abdul Halim menolak jawatan barunya di Biro Kesenian dan Kebudayaan Negeri berikutan penstrukturan semula Srikandi Muda Johor.

Pada 20 Mei, Nor Jazreeniza Mad Jaafar dan Nur Sofea Ariessa Azizul mengumumkan peletakan jawatan mereka masing-masing sebagai ketua penerangan Srikandi Muda Johor dan bendahari biro Srikandi Muda Johor.

Read Previous

MB Perak untuk meminta perkenan Sultan Nazrin untuk mengadakan persidangan DUN

Read Next

NZ weightlifter Hubbard menjadi atlet transgender pertama yang bertanding di Games

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.