The Malaysia Post

MB Perak untuk meminta perkenan Sultan Nazrin untuk mengadakan persidangan DUN

Kerajaan Perak akan meminta hadirin dengan Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, untuk menghadirkan tarikh yang dicadangkan kepadanya dan mendapatkan persetujuannya agar Majlis Mesyuarat Negeri bersidang semula.

Speaker Datuk Mohammad Zahir Abdul Khalid berkata Menteri Besar Datuk Saarani Mohamad akan menemui Sultan Nazrin minggu ini, untuk memberi penerangan mengenai tarikh cadangan persidangan DUN.

“Saya faham minggu ini menteri besar akan menemui Tuanku Sultan untuk menyampaikan tarikh yang dicadangkan untuk mengadakan dewan undangan negeri.

“Setelah mendapat persetujuan Tuanku, barulah kami akan mengeluarkan notis untuk memanggil persidangan,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Sebelum ini, Mohammad Zahir dilaporkan mengatakan bahawa DUN Perak harus bersidang semula selewat-lewatnya pada bulan Jun ini, setelah persidangan terakhir diadakan pada bulan Disember tahun lalu semasa pembentangan belanjawan negeri 2021.

Pada 16 Jun, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menyatakan pandangannya bahawa Parlimen harus bersidang secepat mungkin, untuk membolehkan Ordinan Darurat dan Rancangan Pemulihan Nasional dibahaskan oleh anggota Dewan Rakyat.

Dalam satu kenyataan, Penyimpan Mohor Raja, Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad, dilaporkan telah mengatakan bahawa, di peringkat negeri, para Raja juga berpendapat bahawa dewan undangan negeri harus dibenarkan untuk bersidang semula secepat mungkin yang mungkin.

Pada 18 Jun, pemerintah Selangor, Negri Sembilan dan Sabah mengumumkan bahawa mereka akan meminta persetujuan pemerintah negeri untuk persidangan dewan undangan negeri diadakan semula, dan di Perlis, dewan undangan negeri dijadualkan bersidang semula selama tiga hari mulai 24 Ogos.

Baca Lagi | Perhatikan perintah Raja dan biarkan Parlimen bersidang dalam 14 hari akan datang

Pada 19 Jun, dilaporkan bahawa DUN Melaka akan bersidang semula selewat-lewatnya pada pertengahan Julai setelah tarikh sebenar diwartakan.

Semalam (20 Jun), Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor, mengatakan bahawa Kedah belum merancang untuk mengadakan persidangan DUN lagi, dan hanya akan mengadakannya setelah Parlimen bersidang semula kerana masih terikat dengan Ordinan Darurat. Dilaporkan juga bahawa DUN Kelantan akan bersidang semula hanya setelah Parlimen mengumumkan tarikh persidangannya, kata penceramah Datuk Abdullah Ya’kub.

Read Previous

Polis Indonesia menyiasat kematian ahli politik yang menentang lombong emas terpencil

Read Next

Pemimpin-pemimpin Bersatu mengundurkan diri secara beramai-ramai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.