The Malaysia Post

Perhatikan perintah Raja dan biarkan Parlimen bersidang dalam 14 hari akan datang

Umno telah memberi masa 14 hari kepada pemerintah Perikatan Nasional (hari ini) untuk menyusun semula Parlimen selaras dengan keputusan Yang di-Pertuan Agong, atau berisiko dianggap sebagai khianat, kata Presidennya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini.

Ahmad Zahid mengatakan kepada pemerintah PN tidak perlu terus menggunakan istilah seperti “secepat mungkin” atau “seketika” untuk merujuk kepada Parlimen yang disatukan kembali, tetapi sebaliknya harus menyatakan persetujuannya dengan keputusan Raja.

“Umno tegas untuk mendesak pemerintah untuk menghormati gesaan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu untuk sesi Parlimen dalam 14 hari dari tarikh pernyataan ini.

“Kegagalan pemerintah dalam melaksanakan keputusan tersebut akan dianggap sebagai bentuk pengkhianatan dan tidak menghormati institusi Raja-raja Melayu,” kata Ahmad Zahid dalam kenyataannya hari ini.

Ahmad Zahid menambah bahawa Umno menyokong penuh kedua-dua pernyataan dari Raja dan Pemegang Mohor Raja-Raja, yang kedua-duanya telah memutuskan untuk penyatuan semula Parlimen dengan segera.

Dia menekankan pentingnya memanggil Parlimen untuk memastikan bahawa semua masalah yang dihadapi oleh rakyat yang disebabkan oleh pandemi Covid-19 dapat diperdebatkan sambil memastikan pertanggungjawaban pemerintah.

Ini berlaku setelah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berikutan pertemuan dengan Majlis Raja-raja minggu lalu, memutuskan bahawa Parlimen harus bermesyuarat secepat mungkin.

Para Raja telah mengatakan ini untuk memastikan isu-isu yang berkaitan dengan Ordinan Darurat dan langkah-langkah pemerintah lain yang telah dilaksanakan tanpa melalui Parlimen dapat diperdebatkan oleh anggota parlemen.

Baca Lagi | LGE : Bekas timbalan speaker Nga Kor Ming harus menyertai kajian Parlimen hibrid

Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan penubuhan jawatankuasa yang terdiri daripada penggubal undang-undang kerajaan dan Pembangkang yang akan meneliti aspek-aspek penting dalam menyusun semula Parlimen sebelum sesi berikutnya diadakan. Muhyiddin mengatakan ini termasuk menangani hal-hal seperti jika sesi itu harus bersifat fizikal atau hibrid seperti yang diizinkan oleh Perintah Tetap Parlimen.

Read Previous

LGE : Bekas timbalan speaker Nga Kor Ming harus menyertai kajian Parlimen hibrid

Read Next

Polis Indonesia menyiasat kematian ahli politik yang menentang lombong emas terpencil

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.