The Malaysia Post

LGE : Bekas timbalan speaker Nga Kor Ming harus menyertai kajian Parlimen hibrid

Bekas timbalan speaker Dewan Rakyat Nga Kor Ming harus dibenarkan menjadi sebahagian daripada jawatankuasa khas kerajaan yang mengkaji bagaimana mengadakan Parlimen hibrid, sebagai wakil untuk pakatan pembangkang Pakatan Harapan (PH), kata Lim Guan Eng DAP hari ini.

Lim, yang merupakan Ahli Parlimen Bagan, mengulangi peringatan DAP bahawa kajian Parlimen hibrid – atau mengadakan sidang Parlimen melalui gabungan kehadiran fizikal dan maya – tidak boleh berubah menjadi Parlimen “cap getah” dengan tidak memasukkan input dari anggota parlimen pembangkang di belajar.

Melihat komposisi jawatankuasa khas pemerintah mengenai Parlimen hibrid seperti yang dilaporkan, Lim menyatakan bahawa ia tidak termasuk Ketua Pembangkang atau wakilnya dan juga tidak termasuk Jawatankuasa Perintah Tetap Parlimen yang dapat menentukan perubahan pada pesanan tetap.

Jawatankuasa khas Parlimen Hibrid dilaporkan terdiri daripada presiden dan timbalan presiden Dewan Negara, speaker Dewan Rakyat dan kedua-dua timbalan speaker, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, dan ketua pentadbir Parlimen.

“Bersama dengan Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim, saya telah berunding dengan Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun dengan menekankan bahawa Ahli Parlimen Pembangkang adalah sebahagian daripada cabang perundangan Perlembagaan Persekutuan seperti ahli parlimen kerajaan.

“Pengecualian perwakilan Pembangkang dari Jawatankuasa Khas Parlimen Hybrid mengenai bentuk, prosedur dan format Parlimen hibrid adalah preseden berbahaya yang tidak hanya melanggar konvensyen Parlimen tetapi juga penyalahgunaan kuasa yang mengikis dasar dasar Parlimen sebagai sumber air demokrasi, ”kata Lim dalam satu kenyataan.

Mencadangkan Ahli Parlimen Teluk Intan Nga sebagai wakil PH dalam jawatankuasa khas Parlimen hibrid, Lim menyatakan ia telah menulis surat kepada Azhar pada 9 Jun untuk menekankan peranan penting anggota parlimen pembangkang dalam memastikan Parlimen yang berfungsi sebagai periksa dan keseimbangan pemerintah melalui pemeriksaan perundangan. dan pengawasan kerajaan.

“PH masih menunggu respons dari Azhar,” katanya.

Lim juga menuduh bahawa terdapat ketidakadilan terhadap cadangan pemerintah Perikatan Nasional untuk sebuah Parlimen hibrid, dan mempersoalkan apakah ini menunjukkan adanya usaha untuk menunda Parlimen untuk berkumpul secepat mungkin.

Baca Lagi | Pulau Pinang meminta Agong membenarkan persidangan dewan undangan negeri diadakan

Bersama dengan pernyataan akhbarnya, Lim melampirkan suratnya pada 9 Juni kepada Azhar, di mana dia mendesak agar speaker Dewan Rakyat meminta agar pemerintah segera memvaksinasi 380 kakitangan Parlimen. Dalam surat yang sama kepada Azhar, Lim telah menekankan pentingnya memasukkan perwakilan dari semua pihak seperti Ahli Parlimen pembangkang dan Jawatankuasa Tetap Parlimen dalam jawatankuasa khas yang mengkaji dan membincangkan model Parlimen hibrid.

Read Previous

Southgate menerima pujian England selepas persembahan perlahan

Read Next

Perhatikan perintah Raja dan biarkan Parlimen bersidang dalam 14 hari akan datang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.