The Malaysia Post

Hannah Yeoh meminta DBKL menghentikan projek perumahan mampu milik sehingga MCO berakhir

Anggota Parlimen Segambut, Hannah Yeoh mendesak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk segera menghentikan proses mencari maklum balas orang ramai untuk cadangan pembangunan dua blok pangsapuri Residensi Wilayah di kawasannya.

Dia mengatakan bahawa penggantungan itu akan berlanjutan sehingga Malaysia keluar dari perintah kawalan pergerakan (MCO) dan pelbagai bentuknya seperti perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) dan perintah kawalan pergerakan pemulihan (RMCO).

“Dalam penguncian total ini, pemerintah Perikatan Nasional telah secara signifikan mengurangi jam layanan mereka di pejabat pemerintah, orang-orang telah ditunda janji untuk pelbagai perkhidmatan kaunter, perniagaan diperintahkan untuk ditutup, perkhidmatan kesihatan pelengkap tidak diizinkan beroperasi.

“Namun sudah pantas untuk memulakan proses mencari maklum balas orang ramai untuk pembangunan yang begitu besar sementara penduduk dikurung. Untuk penyertaan yang bermakna dari komuniti tempatan, kepercayaan, maklumat yang mencukupi dan peluang yang adil untuk bertindak balas adalah syarat asas penglibatan orang ramai. oleh PBT, ”kata Yeoh dalam satu kenyataan.

Dia berpendapat bahawa tindakan yang didakwa membuat penyelewengan ini sementara penduduk dihalang secara fizikal tidak menghormati pembayar gaji.

“Merujuk kepada tweet saya (pada 16 Juni) dan respons yang diberikan oleh DBKL pada 18 Jun, cadangan pembangunan projek perumahan mampu milik menuntut perubahan kepada 1,000 penghuni per ekar.

“Berdasarkan peraturan perencanaan, pemilik tanah di sekitarnya dapat menyampaikan pandangan mereka mengenai aplikasi ini. DBKL bertindak balas dengan memberitahu saya bahawa mereka telah meletakkan dua iklan di surat khabar tempatan dari 5 Jun hingga 8 Jun, dan juga mendirikan papan kenyataan di laman web ini, ”kata Yeoh.

DBKL juga mengatakan pihaknya akan meminta maklum balas orang ramai dari pemilik tanah sekitarnya pada suatu hari esok (21 Jun) tetapi gagal menamakan pemohon untuk cadangan pembangunan ini dalam tindak balas media mereka kepadanya.

Baca Lagi | Pemimpin-pemimpin Bersatu mengundurkan diri secara beramai-ramai

“Penduduk sangat prihatin dengan kesan mengancam dari perubahan ketara di kawasan sekitar mereka tanpa penyelesaian lalu lintas dan kesesakan oleh DBKL dalam beberapa tahun terakhir.

“Negara telah dikunci sejak 1 Juni. Oleh kerana orang tidak boleh meninggalkan rumah mereka, DBKL tidak boleh menarik karpet dari bawah kaki kita dengan cara ini,” kata Yeoh.

Read Previous

NZ weightlifter Hubbard menjadi atlet transgender pertama yang bertanding di Games

Read Next

Noh Omar mengatakan tidak akan menyokong suara tidak percaya lagi sekali

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.