The Malaysia Post

Noh Omar mengatakan tidak akan menyokong suara tidak percaya lagi sekali

Ahli Parlimen Umno untuk Tanjung Karang Tan Sri Noh Omar mengatakan bahawa dia tidak akan menyokong undi tidak percaya sekiranya dipanggil ketika Parlimen bersidang semula.

Dia menambahkan, bagaimanapun, bahawa Parlimen harus diizinkan untuk bersidang semula dalam 14 hari ke depan, kerana Majlis Raja-Raja telah memutuskan bahawa anggota Parlimen harus bertemu untuk membincangkan kesan pandemi Covid-19 terhadap rakyat dan ekonomi.

“Saya mengulangi sekali lagi sebagai Anggota Parlimen Barisan Nasional tunggal dari Selangor bahawa saya tidak akan bersetuju sekiranya usul tidak percaya dikemukakan semasa persidangan Parlimen ini,” katanya dalam satu kenyataan malam tadi.

Noh, yang juga pengerusi Umno Selangor, berkata 21 ketua bahagian negeri itu sebulat suara bersetuju untuk menyokong penuh kenyataan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bahawa sesi parlimen mesti diadakan dalam tempoh 14 hari dari semalam.

Dia mengatakan bahawa panggilan Zahid sesuai dengan mesyuarat biro politik parti yang mengulangi pendiriannya untuk menegakkan kedaulatan Raja-Raja Melayu seperti yang dinyatakan dalam perkara 3.2 perlembagaan parti.

“Umno Selangor menyeru agar diadakan sidang parlimen selama 14 hari supaya anggota Dewan Rakyat dapat membahaskan Ordinan Darurat dan Rancangan Pemulihan Nasional dalam usaha memerangi penyebaran Covid-19 di negara ini dan memulihkan ekonomi negara , “Katanya.

Noh menambah isu pemberitahuan 28 hari, seperti yang dibangkitkan oleh pihak-pihak tertentu, bukanlah halangan bagi Dewan Rakyat untuk bersidang dalam 14 hari kerana Speaker mempunyai kuasa untuk memanggil.

“Isu pemberitahuan 28 hari di bawah Peraturan Dewan Perwakilan, di mana Setiausaha Dewan harus memanggil sidang Dewan, seperti yang dibangkitkan oleh pihak-pihak tertentu, sebenarnya bukan halangan bagi Dewan untuk bersidang dalam 14 hari, ”katanya.

Semalam, Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengatakan, kerajaan Perikatan Nasional mesti bersidang semula Parlimen dalam tempoh 14 hari 21 Jun selaras dengan keputusan Yang di-Pertuan Agong, atau berisiko dilihat sebagai khianat.

Ini berlaku setelah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berikutan pertemuan dengan Majlis Raja-raja minggu lalu, memutuskan bahawa Parlimen harus bermesyuarat secepat mungkin.

Baca Lagi | Hannah Yeoh meminta DBKL menghentikan projek perumahan mampu milik sehingga MCO berakhir

Para Raja telah mengatakan ini untuk memastikan isu-isu yang berkaitan dengan Ordinan Darurat dan langkah-langkah pemerintah lain yang telah dilaksanakan tanpa melalui Parlimen dapat diperdebatkan oleh anggota parlemen.

Pada hari Ahad, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pembentukan sebuah jawatankuasa yang terdiri daripada penggubal undang-undang kerajaan dan pembangkang yang akan meneliti aspek-aspek penting dalam menyusun semula Parlimen sebelum sesi berikutnya diadakan. Muhyiddin mengatakan ini termasuk menangani hal-hal seperti jika sesi itu harus bersifat fizikal atau hibrid seperti yang diizinkan oleh Perintah Tetap Parlimen.

Read Previous

Hannah Yeoh meminta DBKL menghentikan projek perumahan mampu milik sehingga MCO berakhir

Read Next

Polis akan memanggil menteri Khairuddin berhubung kejadian sekatan jalan raya pada 16 Mei

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.