The Malaysia Post

Ketua Olimpik Tokyo berhenti, meminta maaf sekali lagi atas kenyataan seksis

Yoshiro Mori

Ketua Olimpik Tokyo 2020 Yoshiro Mori mengundurkan diri hari ini dan meminta maaf sekali lagi atas kenyataan seksis yang mencetuskan kemarahan global, meninggalkan Olimpik yang bermasalah mencari ketua lima bulan dari upacara pembukaan.

Pengunduran diri bekas perdana menteri Mori, 83, akan semakin mengikis keyakinan terhadap kemampuan penganjur untuk melepaskan Sukan Musim Panas yang ditangguhkan semasa wabak koronavirus.

Seorang anggota dewan Olimpik Tokyo 2020 memberitahu wartawan bahawa presiden baru akan dipilih oleh jawatankuasa pemilihan.

Antara calon yang dianggap menggantikannya adalah Menteri Olimpik Seiko Hashimoto, kata media.

Hashimoto, 56, adalah Olympian tujuh kali dan perunding wanita perintis. Nama pertamanya didasarkan pada kata-kata Jepun untuk api Olimpik dan dia dilahirkan hanya beberapa hari sebelum Olimpik Tokyo 1964 dibuka.

Mori mencetuskan kegusaran ketika dia mengatakan dalam pertemuan jawatankuasa Olimpik bulan ini bahawa wanita terlalu banyak berbicara, memancarkan paduan suara agar dia dipecat. Dia pada mulanya enggan mengundurkan diri.

“Komen saya yang tidak tepat menimbulkan masalah besar. Saya minta maaf, ”kata Mori pada awal pertemuan pegawai kanan jawatankuasa penganjur hari ini, sambil menambah bahawa yang paling penting adalah kejayaan Sukan Olimpik Tokyo.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) mengatakan “telah berkomitmen seperti biasa” untuk mengadakan Sukan, yang akan dibuka pada 23 Juli.

Baca Lagi | Tom Brady masterclass pada usia 43 tahun

“IOC akan terus bekerjasama dengan penggantinya untuk menyampaikan Sukan Olimpik Tokyo 2020 pada 2021,” kata Presiden IOC Thomas Bach dalam satu kenyataan.

Mori mengatakan bahawa walaupun dia mungkin mengatakan sesuatu yang tidak perlu, dia tidak melakukannya dengan sengaja dan merasakan komennya disalahtafsirkan oleh media, sambil menambah bahawa dia tidak berprasangka buruk terhadap wanita.

“Saya telah berusaha untuk menyokong wanita sebanyak mungkin, dan saya telah berusaha untuk menyokong wanita lebih daripada lelaki sehingga mereka dapat berbicara,” katanya.

“Ada kalanya orang tidak mengangkat tangan dan tidak bersuara, dan saya akan berusaha keras untuk mengatakan …” tolong bercakap “dan saya merasakan bahawa wanita telah banyak dapat berbicara.” Gabenor Tokyo Yuriko Koike, yang merupakan pelopor sebagai pemimpin wanita pertama di Tokyo, menghindari jawapan langsung ketika ditanya dalam sidang akhbar siapa pengganti Mori, tetapi mengatakan orang itu harus mewujudkan cita-cita Olimpik inklusif dan menjadi orang yang dapat diterima oleh dunia.

Read Previous

Pakatan mahukan Anwar sebagai PM, Dr Mahathir masih boleh menjadi ‘mentor PM’

Read Next

Khairy: Pendaftaran untuk vaksinasi Covid-19 akan bermula pada bulan Mac

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here