The Malaysia Post

Pakatan mahukan Anwar sebagai PM, Dr Mahathir masih boleh menjadi ‘mentor PM’

Pakatan

Pengarah strategik Parti Amanah Negara, Datuk Seri Dzulkefly Ahmad berkata, Pakatan Harapan (PH) bersedia untuk menawarkan Tun Dr Mahathir Mohamad peranan sebagai “mentor menteri” atau “menteri kanan” jika dia masih mahu berkolaborasi dengan koalisi dalam pemilihan berikutnya.

The Malaysian Insight melaporkan bekas menteri itu mengatakan bahawa perjanjian itu bagaimanapun akan menyokong ketua dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon tunggal perdana menteri.

“Ini boleh menjadi formula menang-menang PH untuk pilihan raya umum ke-15. Seperti sekarang, PH sangat jelas bahawa calon perdana menteri untuk PRU15 adalah Anwar Ibrahim, ”katanya.

“Idea bahawa Dr Mahathir boleh menjadi perdana menteri sementara tidak timbul lagi. Walaupun dia boleh memainkan peranan jika dia mahu jika kita menang, ”tambahnya.

Istilah “mentor menteri” dan “menteri kanan” dipopularkan setelah mantan perdana menteri Singapura Lee Kuan Yew tetap sebagai anggota pemerintah setelah berakhirnya masa jabatannya.

Lee pernah menjadi “menteri kanan” di bawah Goh Chok Tong antara tahun 1990 dan 2004, dan “mentor menteri” di bawah Lee Hsien Loong antara tahun 2004 dan 2011.

Pada masa ini, istilah “menteri kanan” digunakan di Putrajaya untuk merujuk kepada empat menteri yang akan menggantikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, setelah dia memutuskan untuk tidak menamakan seorang wakil perdana menteri.

Dalam laporan itu, Dzulkefly yang mengulas pergolakan kepemimpinan antara Dr Mahathir dan Anwar, mengatakan PH mesti beralih dari kemenangan pilihan raya umum lalu.

Kali ini, Dzulkefly menyatakan bahawa PH hanya boleh menang jika ada “penjajaran besar” – yang bermaksud semua parti pembangkang mempunyai persefahaman yang sama sebelum pembicaraan mengenai “gabungan besar”.

“Pakatan dan parti pembangkang lain seperti Warisan, Pejuang dan Muda mesti mempunyai tujuan yang sama.

“Hanya bergantung pada kelemahan lawan tidak cukup. Strategi kita mesti berdasarkan kekuatan kita, dan kita tidak boleh menganggapnya bahawa Perikatan Nasional, Barisan Nasiona atau Muafakat Nasional akan berpecah sebelum PRU15, ”katanya.

Baca Lagi | PM Muhyiddin menjadi penerima pertama program vaksinasi Covid-19 nasional

Dr Mahathir bersama empat bekas anggota parlimen Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang lain membentuk parti baru bernama Parti Pejuang Tanah Air tahun lalu setelah mengundurkan diri dari jawatan PM berikutan “Sheraton Move” yang menyebabkan rampasan kuasa pemerintah satu tahun lalu.

Namun salah seorang dari mereka – bekas Ketua Pemuda Bersatu dan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Abdul Rahman – kemudian membentuk Perikatan Bersatu Demokratik Malaysia (Muda), yang memfokuskan kepada golongan belia.

Ahli Parlimen Simpang Renggam yang lain, Maszlee Malik juga mengumumkan tidak akan bergabung dengan Pejuang, tetapi ingin kekal bebas.

Permohonan kedua-dua pihak ditolak oleh Pendaftar Pertubuhan awal bulan ini.

Walaupun dengan dua parti baru, Dzulkefly bersikeras bahawa PH masih mempunyai kekuatan untuk menawarkan kepada rakyat Malaysia.

“Kami terikat dengan visi untuk melihat Malaysia yang lebih inklusif, di mana tidak ada ‘ketuanan’ atau isu diskriminasi kaum yang sempit,” katanya, menggunakan kata yang merujuk kepada konsep ketuanan Melayu. “Pakatan mempunyai tujuan yang sama, dan kejelasan tujuan dan visi, tidak seperti rakan-rakannya.”

Read Previous

Kejayaan ADSCC merawat enam pesakit barah dengan teknologi pemindahan sumsum tulang

Read Next

Ketua Olimpik Tokyo berhenti, meminta maaf sekali lagi atas kenyataan seksis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here