The Malaysia Post

Jantina dan Seksualiti di Malaysia: Dulu, Kini, Esok

Kajian Jantina Yang Ditawarkan Oleh Monash Malaysia

Monash Malaysia menawarkan rangkaian luas unit di bawah ‘Pengajian Gender’. Walau bagaimanapun, wacana dan ceramah mengenai topik jantina dan seksualiti biasanya tidak keluar dari kelas ini.

Untuk meluaskan skop dan untuk memulakan wacana, Pegawai Wanita Persatuan Pelajar Universiti Monash menganjurkan Siri Penceramah bebas pertama oleh sebuah badan pelajar bertajuk “Jantina dan Seksualiti di Malaysia: Dulu, Kini, Esok”.

Diterajui oleh Pegawai Wanita, Melinda Anne Sharlini dan Medha Mehrotra, acara itu menarik hadirin, bukan sahaja dari Pusat Pengajian Seni dan Sains Sosial, tetapi juga dari sekolah lain.

Penceramah jemputan ialah YB Maria Chin Abdullah dan Ivy Josiah yang telah menjadi aktivis sosial, wanita dan hak asasi manusia selama kira-kira dua dekad sekarang.

Persatuan Tindakan Wanita Semua

Mereka telah memainkan peranan utama dalam menubuhkan beberapa NGO yang paling lama wujud di Malaysia seperti All Women’s Action Society (AWAM) dan Women’s Aid Organization (WAO) masing-masing.

Baca Lagi | Cara Bekerjasama dengan Jenama di Instagram, TikTok dan YouTube

Baca Lagi | Kos Sara Hidup di Malaysia 2022

Antara beberapa isu yang diliputi oleh penceramah ialah keganasan rumah tangga dan gangguan seksual di Malaysia, dan bagaimana persekitaran di sekeliling kita telah berubah dalam konteks itu selama bertahun-tahun.

Ivy Josiah, yang sangat berpengalaman dalam menyokong keganasan rumah tangga dan gangguan seksual kebanyakannya tertumpu kepada bagaimana lelaki boleh menjadi sekutu dan mengambil bahagian dalam pembongkaran Keganasan Berasaskan Gender (GBV).

Perspektif Berbeza

YB Maria Chin, yang juga Ahli Parlimen (MP) semasa kawasan Petaling Jaya menggunakan pendirian politiknya dan memberikan perspektif berbeza mengenai isu kesaksamaan dan perwakilan gender dalam konteks politik, dengan memetik contoh daripada insiden baru-baru ini seperti mengulas di parlimen, berkenaan dengan pakaian pramugari syarikat penerbangan.

Penonton yang terdiri daripada kakitangan dan pelajar Universiti Monash Malaysia, pelajar universiti luar dan ahli media mengemukakan beberapa soalan pencerahan mengenai topik seksualiti termasuk keselamatan masyarakat terpinggir di Malaysia, hal ehwal semasa negara seperti sebagai penyingkiran potret aktivis LGBT Nisha Ayub dan Pang Khee Teik daripada Festival Georgetown, dan persepsi masyarakat terhadap istilah ‘feminisme’ sebagai teka-teki dan tabu antara lain.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Kos Sara Hidup di Malaysia 2022

Read Next

10 Makanan Tradisional Musim Sejuk Lezat di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.