The Malaysia Post

Indira Gandhi mendakwa IGP ke Mahkamah

indra-gandi

Salinan surat saman yang difailkan oleh seorang guru tadika M. Indira Gandhi terhadap Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan tiga yang lain telah diserahkan kepada semua defendan.

Guru itu menuntut PDRM dan tiga yang lain atas kegagalan mereka mencari dan membawa pulang anak perempuan bongsunya, yang diculik oleh bekas suaminya yang memeluk Islam, Muhammad Riduan Abdullah, 11 tahun yang lalu.

Peguamnya, Rajesh Nagarajan ketika dihubungi mengatakan surat perintah saman dan pernyataan tuntutan telah diserahkan kepada Ketua Polis Negara (IGP) dan PDRM dua hari lalu, dan kepada Kementerian Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia, semalam.

Baca Lagi | Putrajaya mempertimbangkan persidangan Dewan Rakyat secara online

“Pengurusan kes juga telah ditetapkan pada 30 November melalui tinjauan elektronik di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Idamasliza Maarof,” katanya.

Dalam pernyataan tuntutannya, Indira mendakwa bahawa IGP sengaja mengabaikan perintah mandamus dari Mahkamah Persekutuan dan gagal menyiasat atau mengambil tindakan sewajarnya untuk mengembalikan anaknya, Prasana Diksa, kepadanya.

Dia mendakwa bahawa IGP dalam pernyataan akhbarnya bertarikh 27 Jan 2020, mengatakan bahawa dia tahu keberadaan bekas suaminya, yang sebelumnya dikenal sebagai K. Patmanathan, 51, dan berusaha untuk mendapatkan “pengakhiran bahagia” bagi penggugat.

“Berdasarkan pernyataan itu, jelas menunjukkan bahawa terdakwa pertama gagal menangkap Muhammad Riduan (Patmanathan) dan mengembalikan Prasana kepada saya walaupun mengetahui keberadaannya,” katanya.

Indira juga mendakwa bahawa semua defendan telah memainkan peranan mereka dalam membuat keputusan atau memerintahkan PDRM untuk melaksanakan waran perintah terhadap Muhammad Riduan seperti yang diperintahkan oleh Mahkamah Persekutuan pada 29 April 2016.

Dia mendakwa bahawa tingkah laku semua terdakwa secara langsung menyebabkan perpisahannya dengan anak bongsunya, yang kini berusia 12 tahun, berlanjutan hingga hari ini dan bahawa tingkah laku mereka juga menyebabkan Mohd Riduan melarikan diri.

Dia menuntut RM100 juta secara umum, ganti rugi yang teruk dan teladan, serta perisytiharan bahawa defendan pertama telah melakukan penyiksaan tanpa hak di pejabat awam, dan defendan kedua, ketiga dan keempat juga bertanggung jawab atas kesalahan yang dilakukan oleh defendan pertama.

Indira dan Patmanathan berkahwin pada 10 April 1993, dan mempunyai tiga orang anak.

Namun, katanya, pada 11 Mac 2009, lelaki itu memeluk agama Islam dan menukar agama ketiga-tiga anak mereka menjadi Islam dan bahawa pada 29 September 2009, dia juga telah mendapatkan hak penjagaan ketiga-tiga anak itu dari Mahkamah Syariah Ipoh.

Plaintif mengatakan bahawa dia kemudian mengemukakan permohonan hak penjagaan penuh anak-anak yang telah diberikan oleh Mahkamah Tinggi Ipoh pada 11 Mac 2010.

Namun, Prasana diambil secara paksa oleh Muhammad Riduan setelah mahkamah memerintahkannya untuk menyerahkan anak-anak itu kepada ibu mereka.

Pasangan ini bercerai pada 8 Ogos 2012.

Read Previous

Putrajaya mempertimbangkan persidangan Dewan Rakyat secara online

Read Next

Belanjawan pertama Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin boleh menjadi kejatuhannya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here